Start van hoofdcontent

IJMOND

nl

Vier miljoen euro compensatie voor Velsen voor de opvang van vluchtelingen • Opvangcruiseschip krijgt nu hopelijk 5 december walstroom

24 november 2022, 09.33 uur · Aangepast 24 november 2022, 17.03 uur · Door Redactie IJmond

  1. Hier koop je het makkelijkst een huis in de provincie
  2. Walstroom vluchtelingenschip nu 5 december verwacht
  3. Vier miljoen euro compensatie voor de opvang van vluchtelingen
  4. Traumahelikopter naar Flevoland in Beverwijk
  5. Kimberly Blomvliet van Moani Conceptstore neemt eerste ‘wij zijn open!’-bordje in ontvangst

Dit is het IJmond nieuwsblog van donderdag 24 november. Het nieuws van gisteren vind je hier. Nieuws, tips of mooie beelden uit de IJmond? Mail ze naar [email protected]

24 november 2022, 17.03 uur

Hier koop je het makkelijkst een huis in de provincie

Het afgelopen jaar wilden bijna 900.000 mensen in Nederland verhuizen, maar konden geen geschikte woning vinden, blijkt uit onderzoek van het CBS. Toch is het zeker niet onmogelijk om een woning te vinden: in deze Noord-Hollandse regio koop je (statistisch gezien) het makkelijkst een huis.

24 november 2022, 15.02 uur

Walstroom vluchtelingenschip nu 5 december verwacht

Het was één van de belangrijkste voorwaarden voor de komst van het vluchtelingencruiseschip, maar straks moet het na twee maanden eindelijk geregeld zijn: walstroom voor het opvangcruiseschip in Velsen-Noord. 5 december is nu de geplande datum.

Eerst was de 'complexe' aansluiting nog niet gereed, en het schip ligt voor de aansluiting eigenlijk verkeerd om. Daarom is er nieuwe constructie bedacht waarbij er honder meter hoogspanningskabel dóór het schip moet lopen. Dat is wederom geen makkelijk verhaal: De kabel zelf, het aansluitpunt en bescherming van de kabel door het schip en de specifieke besturings- en veiligheidstechniek moeten volgens de gemeente voldoen aan hoge eisen.

24 november 2022, 13.46 uur

Vier miljoen euro compensatie voor de opvang van vluchtelingen

Velsen krijgt van het Rijk in totaal bijna vier miljoen euro voor de opvang van duizend vluchtelingen op het cruiseschip in Velsen-Noord. Dat schreef staatssecretaris Eric van der Burg gisteren aan de gemeente.

Dat bedrag is opgedeeld in een paar delen. 1,8 miljoen euro is een compensatie 'vanwege de extra belasting op de infrastructuur.' Het geld is vrij te besteden, maar burgemeester Frank Dales zei eerder dit geld in te willen zetten om de tweede pont nog een paar jaar te laten varen tussen Velsen-Zuid en Velsen-Noord.

Daar komen nog eens 1,75 miljoen vrij te besteden euro's bij, 'vanwege de kosten en inspanningen die door de gemeente Velsen zijn gedaan en worden geleverd bij de opvang van asielzoekers op de cruiseferry MS Silja Europa', aldus de staatssecretaris. 

Ook komt er nog ruim een ton richting Velsen, omdat dat nu eenmaal zo in de wet is vastgelegd bij opvang van dit aantal vluchtelingen voor een half jaar. Daarnaast maakt het Rijk bijna 350.000 euro over, dat besteed moet worden aan onderwijs voor de kinderen op het schip.

Eerder bleef het onduidelijk welke precieze tegemoetkomingen Velsen kon verwachten. Er werden vragen over gesteld in de gemeenteraad.

Foto: De Silja Europa komt aan in Velsen-Noord. Foto: Jasper Leegwater / NH Nieuws
24 november 2022, 09.37 uur

Traumahelikopter naar Flevoland in Beverwijk

Na een aanrijding op Flevoland in Beverwijk moesten er vanochtend rond half 7 een traumahelikopter en twee ambulances komen. Wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. 

24 november 2022, 09.33 uur

Kimberly Blomvliet van Moani Conceptstore neemt eerste ‘wij zijn open!’-bordje in ontvangst

In de winkel van Kimberly Blomvliet werd gisteren het eerste ‘Wij zijn open!’-bordje opgehangen. De Moani conceptstore is al een winkel die extra let op duurzaamheid, en nu is dat ook nog eens extra voor de klant te zien. Met het bordje belooft de winkel de entreedeuren te sluiten, om zo de warmte binnen te houden. Alle Velsense winkeliers kunnen het bordje vandaag gratis ophalen bij een winkel bij hen in de buurt.

RTV Seaport

Kimberly Blomvliet van Moani Conceptstore neemt eerste ‘wij zijn open!’-bordje in ontvangst