Ga naar Content
IJmond

Nieuwe podcast over haat-liefdeverhouding tussen Wijk aan Zee en de grote industrie

2 november 2022, 20.30 uur · Aangepast 2 november 2022, 21.35 uur
Door: Redactie · Foto: Veerle Boekestein

Wat kunnen de inwoners van Wijk aan Zee nog inbrengen tegen grote spelers zoals Tata Steel en TenneT? En hoe stellen deze bedrijven zich op naar het dorp? In de nieuwe podcastserie Nooit rust aan de kust gaan zes jonge journalisten op zoek naar antwoorden op die vragen.

In Wijk aan Zee leven de bewoners al decennialang samen met de industrie. Soms in harmonie en soms in conflict. De afgelopen periode was er veel spanning tussen bewoners van Wijk aan Zee, industrie en het proces van de besluitvorming daaromheen.

In drie afleveringen duiken studenten van de School voor Journalistiek in het wel en wee van het markante kustdorp. Ook organiseren zij dit weekend een gespreksavond in Wijk aan Zee over de toekomst (zie kader onderaan). De podcast is onder meer hier te beluisteren.

Het geheim van Wijk aan Zee

In aflevering één ‘Overvloed’ maken journalisten Annabel van der Louw en Ties Wijnen kennis met het dorp Wijk aan Zee. Bewoners en betrokkenen vertellen over de geschiedenis, de dorpscultuur en de wrijving met de industrie van onder andere Tata Steel en TenneT. Waarom is het dorp zo geliefd onder de inwoners terwijl ze zo zwaar gebukt gaan onder industrie?

tekst loopt door onder de foto's

Tweedeling

In aflevering twee ‘Stank, stof en staal’ laten journalisten Marjolein Jansen en Kelly Leewis de ingewikkelde relatie zien tussen Tata Steel en de bewoners van Wijk aan Zee. Het staalbedrijf is naast een belangrijke werkverschaffer namelijk ook een grote vervuiler. Kan de band tussen Tata Steel en de bewoners nog hersteld worden?

Reusachtig transformatorstation

In aflevering drie ‘Onder spanning’ verdiepen journalisten Veerle Boekestein en Lisa van der Velde zich in de komst van het transformatorstation van netbeheerder TenneT naar Wijk aan Zee. Dit verdeelstation van 23 voetbalvelden groot wordt uit de grond gestampt op het voormalige terrein van Tata Steel. Een deel van de bewoners is bezorgd over geluidsoverlast, hoe gaat TenneT daar mee om?

De podcast is vanaf nu volledig te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en bij NH Radio

Gespreksavond
Aansluitend op de podcastserie wordt een gespreksavond georganiseerd door de makers van de podcast. Tijdens deze avond wordt het gesprek geopend over de toekomst. Werken de huidige democratische processen wel voor dit soort grote besluiten? En welke ideeën zijn er om dit te veranderen?

Iedereen is van harte welkom op zondagavond 6 november in Dorpscafé de Zon om 19.00 uur, in Wijk aan Zee.