Ga naar Content

Dorpsraad verbaasd: "Petitie creëert onnodige vete, wij zijn óók trots op ons staal"

WIJK AAN ZEE - De petitie ‘Trots op staal uit de IJmond’ van Tata Steel vakbond FNV is inmiddels ruim 8000 keer ondertekend, maar Dorpsraad Wijk aan Zee vindt het storend dat de FNV spreekt over een 'tegengeluid'. "Wij zijn óók trots op ons staal, het is zonde dat de FNV een onnodige vete creëert. Uiteindelijk willen we allebei precies hetzelfde: een groen en duurzaam bedrijf dat nog jarenlang voort kan", stelt Vera van Waardenburg van de Dorpsraad.

Vera van Waardenburg (l), uitzicht vanuit Wijk aan Zee op Tata Steel (r) - Foto:

In een open brief aan de leiding van de FNV schrijft Van Waardenburg dat de dorpsraad niet tegen het staalbedrijf is en ook geen sluiting propageert. Ze stelt dat de dorpsraad strijdt voor het welzijn van het dorp, maar dat deze wordt geschaad door de permanente, ongezonde uitstoot vanaf het terrein van Tata Steel. "Daar vragen wij aandacht voor, niets meer maar ook niets minder", schrijft Van Waardenburg in de brief.

Wat Van Waardenburg vooral irriteert is de polariserende opmerking van de FNV. "Ze hoeven geen tegengeluid te laten horen, want wij vinden banen en euro’s ook belangrijk. We willen allemaal de ultieme omstandigheden voor arbeiders en omwonenden. Maar wel zo schoon en duurzaam mogelijk."

"Ze hoeven geen tegengeluid te laten horen, wij vinden banen en euro’s ook belangrijk"

Vera van waardenburg, dorpsraad wijk aan zee

Tata Steel wil ook verduurzaming en vergroening, alleen definieert het bedrijf niet hoe ze dat willen bereiken, vindt de dorpsraad. Schoon wonen en schoon produceren kan volgens Van Waardenburg heel goed samengaan, maar dan is het volgens haar van belang dat de FNV haar rug recht en daar samen aan wil werken.

Met deze petitie vindt Van Waardenburg dat de FNV onnodig een strijd aanwakkert en dat is in haar ogen kwalijk. Vooral de rol die directeur Hans van den Berg hierin speelt door voor camera als een van de eersten zijn handtekening onder de petitie te zetten, noemt Van Waardenburg 'potsierlijk'. 

Geen pas

"Met Hans van den Berg voeren wij al jaren gesprekken over het verduurzamen van Tata Steel, dit 'tegengeluid' geeft daarom geen pas", besluit Van Waardenburg. "Dit was zijn kans geweest om als verbindende factor te fungeren, om te laten zien dat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben, namelijk een goed functionerend, schoon en groen bedrijf."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]