Ga naar Content

Personeel Tata Steel wil 'tegengeluid' laten horen: "Trots op staal uit de IJmond"

VELSEN - Een tegengeluid. Niet meer en niet minder wil het personeel van Tata Steel laten horen met de actie 'Trots op staal uit de IJmond.' De medewerkers hebben alle begrip voor de kritiek van omwonenden op de milieubelastende staalproductie en vinden dat hun bedrijf groener moet gaan werken. Toch is voor hen het moment aangebroken om ook het economisch belang van de vroegere Hoogovens voor de IJmond en de rest van Noord-Holland te benadrukken. 

"We komen steeds negatief in het nieuws", zegt John Mol, één van de medewerkers die betrokken is bij de actie. "Daardoor zou je bijna vergeten dat Tata Steel belangrijk is voor de hele regio. Er zijn zóveel mensen die er van meeprofiteren. Als medewerkers willen we laten horen hoe trots we zijn op het staal uit de IJmond."

Toch zegt ook Mol dat het bedrijf wel schoner moet gaan produceren. "Maar daar zijn we druk mee bezig. Er gebeurt van alles, maar we zullen het wel met z'n allen moeten doen, dus ook met de omwonenden. Staal is wat ons bindt."

Aangifte

Veel omwonenden zien dat anders. Ze zijn de uitstoot van schadelijke stoffen door het staalconcern zat en vinden dat de vergroening veel te lang duurt. Vijfhonderd mensen hebben zelfs aangifte gedaan tegen het bedrijf en hebben advocaat Benedicte Ficq in de arm genomen om strafrechtelijke vervolging af te dwingen.

Directeur Hans van den Berg zei daar niets over te kunnen zeggen, maar wilde wel kwijt dat de bedoeling om het Openbaar Ministerie te overtuigen van de ernst van de situatie bij Tata Steel hem 'persoonlijk raakt.'  

Lees ook

Bij de actie 'Trots op staal uit de IJmond' hoort een petitie, die als eerste werd ondertekend door directeur Hans van den Berg, gevolgd door onder meer FNV-bestuurslid Roel Berghuis en Gerrit Idema en Cinta Groos van de Centrale Ondernemingsraad. Van den Berg benadrukte nog eens dat Tata Steel veel waarde hecht aan een goede band met de buren.

"Ik denk dat het voor Tata Steel erg belangrijk is dat we de steun van de omgeving hebben. Uit het feit dat er veel kritiek op ons is, blijkt dat er nog veel te verbeteren is. Daar doen we alles aan. De effecten van grote projecten zullen later merkbaar worden. Het kost tijd om dat op te lossen, maar aan de operationele kant hebben we de stofoverlast en ook grote stukken van de geluidsoverlast drastisch weten terug te brengen."  

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]