Ga naar Content

'Tegengeluid' Tata Steel neemt vlucht: al meer dan 8.000 handtekeningen

IJMUIDEN - De oproep van vakbond FNV om de petitie 'Trots op staal uit de IJmond' te tekenen was niet aan dovemansoren gericht: na vijf dagen staat de teller op 8.117 digitale ondertekeningen. Dat meldt vakbondsbestuurder Roel Berghuis aan NH Nieuws.

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

De petitie die vorige week woensdag van start ging, mag worden gezien als een antwoord op de hausse aan kritiek die de laatste tijd op het bedrijf afkomt. Werknemers en de vakbond zeggen de zorgen die er leven onder omwonenden te begrijpen, maar pakken nu hun beurt om het economische belang aan te stippen. Initiatiefnemer John Mol zei daarover bij de aftrap: "Je zou bijna vergeten dat Tata Steel belangrijk is voor de hele regio. Er zijn zóveel mensen die er van meeprofiteren. Als medewerkers willen we laten horen hoe trots we zijn op het staal uit de IJmond", aldus de medewerker.

Vijf dagen na de start van de petitie staat de teller dus al op een ruime 8.000 ondertekeningen. Het stemt vakbondsbestuurder Berghuis 'meer dan tevreden'. "Dit is een geweldig aantal. En we zijn er nog lang niet, want we hebben ook nog wel wat verrassingen in petto om de petitie onder de aandacht te brengen. Op straat, zonder marketingtrucs. Zoals ik het nu inschat gaan we over de 10.000 handtekeningen heen."

"We hebben nog meer verrassingen in petto"

Roel Berghuis, vakbond fnv

Veel omwonenden uitten de laatste tijd hun zorgen over de uitstoot van schadelijke stoffen en grofstofregens die neerdalen over de regio. Twee weken geleden was de verontwaardiging nog groot over zwarte sneeuw, als gevolg van verwaaid kolengruis. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied dreigt ondertussen met een nieuwe dwangsom.

'Frisse Wind Nu', een nieuwe milieustichting, nam advocaat Benedicte Ficq in de arm om een strafrechtelijke vervolging af te dwingen. Die actie kon rekenen op veel steun uit de omgeving. In een reactie op de petitie van de werknemers laat de stichting weten niet tegenover de werknemers te staan. "Juist niet. We willen allemaal gezond en veilig ons werk kunnen doen en in de regio kunnen wonen en we hebben allemaal te maken met de zorgplicht die het bedrijf Tata Steel heeft. In plaats van toe te zien hoe wij als groepen tegenover elkaar komen te staan, moeten directie en aandeelhouders heel snel hun verantwoordelijkheid nemen", aldus de stichting op haar website.

Een einddatum voor de petitie 'Trots op staal uit de IJmond' is nog niet bepaald. Na het sluiten van de petitie zal deze worden aangeboden in Den Haag.  

NH Nieuws was vorige week bij de aftrap van de petitie:

Aftrap petitie Tata Steel - NH Nieuws

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]