Ga naar Content

Asielschip voor 1.000 mensen komt aan in Velsen-Noord

Silja Europa, het schip dat tot en met februari 1.000 asielzoekers gaat opvangen, is zojuist aangekomen in Velsen-Noord.

Silja Europa komt aan in Velsen-Noord - Foto: Jasper Leegwater / NH Nieuws

Het ruim tweehonderd meter lange schip vertrok dit weekend uit de haven van de Estlandse hoofdstad Tallinn en ging vanochtend tussen 06.00 en 06.30 uur door Zeesluis IJmuiden.

Een uur later kwam het schip aan bij de VOB-kade, waarlangs het schip heeft aangelegd. NH Nieuws-verslaggever Jasper Leegwater staat op de kade. "Je kunt niet zomaar meer de kade op, maar het terrein zelf ziet er nog niet uit alsof er duizend mensen komen wonen", zegt hij.

"Er lopen wat mensen in hesjes en je ziet vijf sets banden aan de kade, waartegen Silja Europa kan aanleggen. En hier bij de bedrijven op het industrieterrein wordt gewoon gewerkt."

Tekst gaat verder onder de video:

Aankomst opvangschip Velsen-Noord - NH Nieuws

Nu het schip in Velsen-Noord is, heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zo'n drie tot vijf dagen nodig om het schip en de kade in orde te maken voor de opvang, meldde het COA eerder. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste asielzoekers naar Velsen-Noord komen.

De komst van het cruiseschip heeft vanaf het begin van het plan, in juni, voor onrust gezorgd in het dorp. 'Waarom hier?', vroegen Velsen-Noorders zich af. Ook liepen er voor een zogenaamde inloopavond met de gemeente zo'n twee à driehonderd mensen mee in een protestmars tegen de komst van het schip.

Ondernemers aan de VOB-kade vinden bovendien dat de kade niet geschikt is om aan te wonen: zowel de bedrijfsveiligheid als de veiligheid van de duizend nieuwe bewoners zou er in het geding zijn.

Helemaal nieuw is een opvangschip in deze contreien niet: begin jaren zestig ving IJmuiden honderden Italiaanse en Spaanse gastarbeiders op in 'botels.' 

Lokale mediapartner RTV Seaport kreeg een video van het aanleggen van Silja Europa toegestuurd vanaf de andere kant van het kanaal:

Schip komt aan (via RTV Seaport) - RTV Seaport

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]