Start van hoofdcontent

BERGEN

nl

Werd Bergense topambtenaar omgekocht? Corruptiezaak Eric van H. voor de rechter

12 september 2022, 16.20 uur · Aangepast 12 september 2022, 17.40 uur · Door Priscilla Overbeek

Ex-ambtenaar Eric van H. (54) moet morgen voor de rechter verschijnen. De tweedaagse inhoudelijke behandeling van de corruptiezaak start 's ochtends om 9.00 uur in de Alkmaarse rechtbank. Van H. zou in 2006 zijn omgekocht met het afsluiten van een gunstige hypotheek bij een projectontwikkelaar, die hij kende vanuit zijn functie.

Foto: NH Nieuws / Priscilla Overbeek

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet de verstrekte hypotheek als een dienst en een gift, omdat de ambtenaar financieel voordeel heeft gehad van de lening, zoals een lage rente. 

Van H. was als ambtenaar in Bergen verantwoordelijk voor grote, soms omstreden, projecten. Hij was onder meer betrokken bij de herinrichting van het centrum, de locatie van de fuserende voetbalclubs in Egmond en bij de ontwikkeling van een sporthal in Egmond aan Zee.

Omkoping

Volgens het OM heeft Van H. zich als ambtenaar tussen 2006 tot en 2018 laten omkopen door een projectontwikkelaar van een bouwbedrijf, waar de gemeente Bergen vaker mee samenwerkte. Van de projectontwikkelaar accepteerde Van H. een hypotheek met een gunstig lage rente, waarbij hij ook de mogelijkheid kreeg om aflossingen uit te stellen.

De vermeende corruptie werd door bekende Bergenaar en 'klokkenluider' Fred Vos, van de Facebookpagina Samen Bergen Verzetten, op social media gedeeld. Hij publiceerde de documentatie van het Kadaster, met de aankoopgegevens van het huis dat Van H. kocht.

Uit die documenten bleek dat de oud-ambtenaar in 2006 een bedrag van 165.000 euro leende bij een Alkmaars bouwbedrijf dat ook betrokken was bij diverse projecten in Bergen. "Dit is belangenverstrengeling", reageerde Vos vorig jaar. "Je bent op deze manier zo chantabel als wat."

Schikking

Vorig jaar april werd al duidelijk dat het OM de bewuste projectontwikkelaar (84), vanwege zijn hoge leeftijd en gezondheid, niet zou vervolgen voor omkoping. Met hem werd een schikking getroffen van 30.000 euro.

'Alles komt nu op tafel, in alle openheid'

Ex-ambtenaar Eric van H.

Na meerdere beschuldigingen en aangiftes werd de ambtenaar op staande voet ontslagen. Justitie stelde vervolgens een onderzoek in. Volgens het OM had Van H. kunnen weten dat de projectontwikkelaar iets van hem terug zou kunnen verlangen. 

Vorig jaar april vertelde de ontslagen ambtenaar tegen NH Nieuws: "Ik ga gebukt onder alle beschuldigingen. Het is heel heftig en doet echt wat met je, maar alles komt nu op tafel. In alle openheid."

Voor een reactie was Van H. vandaag niet bereikbaar.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]