Ga naar Content

Bergense topambtenaar Eric van H. strafrechtelijk vervolgd voor corruptie

Het openbaar ministerie (OM) gaat Eric van H. (52) strafrechtelijk vervolgen voor ambtelijke corruptie. De voormalige topambtenaar zou in 2006 een hypotheek hebben afgesloten bij een projectontwikkelaar die hij kende vanuit zijn functie. 

Foto: NH Nieuws

Daarmee heeft hij volgens het OM een dienst en een gift aangenomen, terwijl hij had kunnen vermoeden dat de projectontwikkelaar iets van hem terug zou kunnen verlangen vanuit zijn functie als gemeenteambtenaar.

Het OM ziet de hypothecaire lening als een dienst en een gift omdat de man financieel voordeel heeft gehad van deze hypotheek, zo was er onder andere een lage rente afgesproken.

Een woordvoerder van de gemeente Bergen laat aan NH Nieuws weten dat het college op de hoogte is van de vervolging voor ambtelijke corruptie van ex-ambtenaar Van H.

Op vervolgvragen, zoals wat dit betekent voor lopende projecten, waar de oud-ambtenaar bij betrokken was, geeft de gemeente geen antwoord. 

Burgemeester en wethouders wachten de inhoudelijke behandeling af en 'hechten grote waarde aan integriteit in het openbaar bestuur'.

Van H. was een belangrijke ambtenaar die verantwoordelijk was voor veel grote - maar ook omstreden - projecten in de gemeente Bergen. Zo was hij betrokken bij de plannen voor de herinrichting van het centrum van Bergen.

Klokkenluider

En bij de ontwikkeling van de nieuwe Egmondse sporthal en de fusielocatie van de voetbalclubs van Egmond. Er is door meerdere mensen, onder wie betrokkenen van bovenstaande projecten, maar ook de gemeente, aangifte gedaan tegen Van H.

De vermeende misstanden werden door klokkenluider Fred Vos, van de Facebookpagina Samen Bergen Verzetten, aan de kaak gesteld. Zo publiceerde hij de documenten van het Kadaster met de aankoopgegevens van het huis dat Van H. kocht.

Daaruit bleek dat hij in 2006 een bedrag van 165.000 euro had geleend bij een Alkmaarse projectontwikkelaar die ook bouwt in Bergen. "Het is een rentevrije en aflossingsvrije lening", volgens Vos. "Je bent op deze manier zo chantabel als wat."

Het Openbaar Ministerie vervolgt de betrokken projectontwikkelaar overigens niet voor omkoping. Dit vanwege zijn hoge leeftijd (83) en zijn gezondheidstoestand. Met hem is een schikking getroffen van 30.000 euro.

Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak tegen Van H. inhoudelijk wordt behandeld.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]