Ga naar Content

Ex-ambtenaar Eric van H.: "Ik ga gebukt onder beschuldiging. Alles komt nu op tafel"

De Bergense ex-ambtenaar Eric van H. (52) heeft het erg moeilijk met alle aandacht rondom zijn vervolging voor corruptie. Dat vertelt hij tegen NH Nieuws. "Het is allemaal heel heftig. Ik ga natuurlijk gebukt onder alle publicaties, dat doet echt wel wat met je." 

Foto: NH Nieuws

Het Openbaar Ministerie maakte woensdag bekend dat zij oud-ambtenaar Eric van H. strafrechtelijk gaat vervolgen voor ambtelijke corruptie. Van H. zou in 2006 een zeer gunstige lening voor een hypotheek hebben afgesloten bij een projectontwikkelaar, met wie hij een werkrelatie had. Dat bracht hem in een chantabele positie.

Van H. heeft na overleg met zijn advocaat besloten voorlopig niet op de beschuldiging in te gaan. "Ik zou er dolgraag van alles over willen zeggen en de behoefte om de hele zaak terug te filmen, is er zeker. Maar in aanloop naar de rechtszaak zoeken we de media niet op. Dat is in deze fase niet verstandig en doet de zaak geen goed."

Opmaat

De oud-ambtenaar laat in het midden of er daadwerkelijk meer 'koppen zullen gaan rollen' zoals Fred Vos eergisteren suggereerde. "Wat Fred Vos zegt, is voor zijn eigen rekening. Hij kan niet namens mij praten, dat doet mijn advocaat of ikzelf. Fred Vos zeker niet."

Wel verklaart hij dat zijn strafrechtelijke vervolging slechts het begin zal zijn: "Dit is een opmaat naar wat er nog allemaal gaat komen."

De oud-ambtenaar wil zijn tijd en energie nu vooral richten op de aankomende zitting. "In de komende weken, maanden zal er hard gewerkt worden aan de voorbereiding van die rechtszaak. Ik heb geen flauw idee wanneer dat gaat spelen."

Puzzel

Ondanks de strafrechtelijke vervolging voor ambtelijke corruptie blijft Van H. erbij dat hij onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. "De aanklacht is nu nog een standpunt van de officier en dat wordt straks voorgelegd aan de rechter. Alles komt nu op tafel, in alle openheid."

Verder houdt Van H. zijn lippen dus nog stevig op elkaar. "Op een later moment na de rechtszaak kom ik hier zeker op terug. Dan gaan we álles helemaal op de puzzel leggen."

Lees ook

Nadat bekend werd dat Van H. voor de rechter moet verschijnen, pleitte de oppositie voor het tijdelijk bevriezen van projecten waarin de ex-ambtenaar een rol heeft gespeeld. De coalitie staat daar lijnrecht tegenover en gaat liever over tot de orde van de dag. Gisteravond kwamen alle fractievoorzitters bijeen voor spoedoverleg. 

Vanmorgen maakte de griffie van de gemeenteraad bekend dat op verzoek van de oppositie een extra raadsvergadering is ingepland, op maandagavond 26 april in De Blinkerd in Schoorl. "Met als doel zo snel mogelijk duidelijkheid te geven voor inwoners, en met raadsleden te bespreken welke keuzes gemaakt (kunnen) worden en waarom hiervoor wordt gekozen", verklaart de gemeente.

Vriendjespolitiek

De lening voor een hypotheek sloot Van H. af onder opmerkelijk gunstige voorwaarden. Zo hoefde hij de eerste 86 maanden geen rente te betalen. Ook daalde de rente in 2014 na aflossing van 100.000 euro, met terugwerkende kracht van 4 naar 2 procent. 

In de daaropvolgende jaren kwamen de projectontwikkelaar en de ambtenaar elkaar nog regelmatig tegen. De projectontwikkelaar was in het bezit van grond waar de gemeente woningen wilde bouwen. Volgens de advocaat van de BUCH-gemeenten hebben zij elkaar onder meer getroffen bij de planvorming van Delversduin, een woningbouwlocatie in Egmond aan den Hoef.

Bureau Hoffman kon na onderzoek echter niet vaststellen dat Van H. de projectontwikkelaar op enige wijze heeft bevoordeeld. De rechter oordeelde tijdens de rechtszaak in 2018 dat Van H. zich schuldig heeft gemaakt aan 'ernstig plichtsverzuim' en terecht strafontslag ontving. Met de lening maakte hij zich afhankelijk van de projectontwikkelaar en heeft daarmee de schijn van belangenverstrengeling gewekt.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]