Ga naar Content
Alkmaar

Topambtenaar Bergen vecht strafontslag aan

16 november 2018, 11.14 uur · Aangepast 16 november 2018, 14.10 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

De vorige maand met strafontslag gestuurde topambtenaar in Bergen, Eric van H., vecht dit ontslag aan bij de bestuursrechter. De zaak dient aanstaande maandag om half tien bij de bestuursrechter in Alkmaar, bevestigt de rechtbank Noord-Holland.

Van H. kwam in opspraak toen bleek dat hij in 2006 een bedrag van 165.000 euro had geleend bij een Alkmaarse projectontwikkelaar die ook bouwt in Bergen. Er werd een onderzoek naar de topambtenaar gestart, nadat klokkenluider Fred Vos, van de Facebookpagina Samen Bergen Verzetten, deze misstanden aan de kaak stelde.

Lees ook: Politiek Bergen over mogelijke vervolging topambtenaar: "Bestuurlijk gezien is hij veroordeeld"

Zo publiceerde hij de documenten van het Kadaster met de aankoopgegevens van het huis dat Van H. kocht met het geleende bedrag. "Het is een rentevrije en aflossingsvrije lening", aldus Vos. "Je bent op deze manier zo chantabel als wat."

Steekpenningen 
Ook zou de ambtenaar volgens Vos steekpenningen hebben aangenomen van de inmiddels overleden vastgoedontwikkelaar André van Wonderen. Zijn zoon ontdekte op de computer van zijn vader e-mails waaruit dat zou blijken. "Als je aan tafel wilde met de wethouder, dan moest er een gevulde envelop worden overhandigd", vervolgt Vos.

Lees ook: Justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar topambtenaar Bergen

Aangezien Van H. een belangrijke ambtenaar was die verantwoordelijk was voor een hoop projecten in de gemeente Bergen, kwamen veel van deze projecten stil te liggen na de onthullingen. 

Strafontslag
De Rijksrecherche zal het onderzoek onder leiding van het OM Noord-Holland uitvoeren. Het is onduidelijk hoe lang het onderzoek gaat duren. De werkorganisatie BUCH, waar de gemeente Bergen onder valt, heeft Van H. op staande voet ontslagen. Daartegen is van H. nu in verzet. 

Bekijk hieronder het interview wat NH Nieuws eerder had met klokkenluider Fred Vos.

Strafrechtelijk onderzoek naar van corruptie verdachte topambtenaar Bergen - NH Nieuws