Ga naar Content
Haarlem

🏎️ Tweede dag Formule 1 in Zandvoort is begonnen: dit is wat je moet weten

3 september 2022, 07.30 uur · Aangepast 3 september 2022, 09.54 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

Goedemorgen! Het is vandaag de tweede dag van de Dutch Grand Prix. Er worden vandaag ruim 110.000 bezoekers verwacht in Zandvoort. Of je nou naar Zandvoort gaat of thuisblijft: in dit artikel lees je alles wat je wil weten over het racefestijn. Get set and start your engines!

Het programma rondom de Grand Prix zit bomvol. Op het circuit en daarbuiten worden diverse evenementen georganiseerd. Dit is wat je vandaag kunt verwachten:

  • Derde vrije training Formule 1 (12.00 uur) en kwalificatie Formule 1 (15.00 uur). Locatie: Circuit Zandvoort (alleen toegang met tickets).
  • Sprint race Formule 3 (10.25 uur) en Formule 2 (17.00 uur). Locatie: Circuit Zandvoort (alleen toegang met tickets).
  • Grand Prix weekend bij 't Wapen van Zandvoort (18.00 uur), optreden van Jeremi van den Berg met dj. Locatie: Gasthuisstraat.
  • In het centrum van Zandvoort kun je het hele weekend terecht voor live muziek op diverse podia en gezellige terrassen tijdens het Dutch Grand Prix Event in het dorp. Locatie: Zandvoort Centrum (gratis toegankelijk). 
  • Langs de boulevard zijn diverse side-events te vinden, zoals een reuzenrad, een e-kartbaan, verschillende exposities en selfiespots. Locatie: Badhuisplein, Boulevard de Favauge. 
  • Via Facebook en televisie schakelen we drie keer per dag live met Zandvoort. Zien wat er daar gebeurt, maar dan vanaf thuis? Om 10.00 uur, 14.00 uur en 18.00 uur is NH Nieuws er live bij. Ook zijn we de hele dag live op de radio met interessante gasten en live-bijdrages vanuit Zandvoort!
  • Actiegroep Extinction Rebellion gaat vandaag demonstreren tegen de Formule 1. Fietsers gaan vanaf Station Haarlem naar het Circuit van Zandvoort om de provincie op te roepen geen vergunning meer te verlenen voor de races. Een belangrijk bezwaar van de
    demonstranten is 'de aantasting van de duinen, een kwetsbaar Natura 2000-natuurgebied.'

  • Max Verstappen is de tweede vrije training geëindigd als achtste. Voor Verstappen was de eerste vrije training in Zandvoort op een deceptie uitgelopen. Hij verscheen als eerste op het circuit, maar moest na acht rondes al afhaken.
  • De Zandvoortse Engeline en Henk van Koningsbruggen hadden zich verheugd op een weekend lang kijkplezier. Vanuit hun huis hebben ze namelijk perfect uitzicht op het perron waar de trein Zandvoort binnen komt rijden. Maar het uitzicht vanuit hun appartementencomplex wordt geblokkeerd door hekken met een zwart zeil ervoor.
  • Het is een stuk rustiger op de Van Speijkstraat dan vorig jaar. Dat komt doordat de Formule 1-fans dit jaar ook via Boulevard Barnaard naar het circuit worden geleid. Het mag de pret voor de bewoners, die wel houden van de drukte, niet drukken
  • Ook dit jaar loopt het weer storm bij de stroopwafels op het circuit van Zandvoort. Bezoekers, teamleden en zelfs coureurs staan in de rij bij de stroopwafelkraam van Maico Vergunst. 
  • Weinig problemen op het spoor, ondanks gigantische drukte vanwege de Formule 1.
  • Vader en zoon konden geen kaartjes bemachtigen, maar dankzij een verrekijker konden ze de races toch een beetje meemaken
  • Tijdens de eerste dag van de Grand Prix kwamen er al hele stromen mensen naar Zandvoort toe. Supporters uit het hele land en daarbuiten stonden 's ochtends heel vroeg op om vanaf het eerste moment het racefestijn mee te maken. 
  • Vanaf de boulevard in Zandvoort springt één strandhuisje direct in het oog. Jurgen heeft het dak van zijn huisje veranderd in een heus Team Max Verstappen-dak. "Even lekker supporten", zo omschrijft Jurgen zijn daksituatie aan de verslaggever van NH Radio.
  • Doordat bezoekers dit jaar via de boulevard naar het circuit worden geleid is het een stuk rustiger in de Van Speijkstraat, in vergelijking met vorig jaar. Het mag de pret voor de bewoners, die wel houden van de drukte, niet drukken: "Het zijn minder mensen, maar die krijgen meer aandacht van ons. We gaan drie dagen voluit."

Compilaitie: dag één van de Formule 1 - NH Nieuws

Volgens NH Nieuws-weerman Jan Visser ligt de temperatuur vandaag rond de 23 of 24 graden. Je kunt vandaag rekenen op meer bewolking dan gisteren en er is zelfs kans op een kleine bui. 

Handig om te weten

  • NH-verslaggever Jasper kreeg gisteren een handige tip voor mensen die geen kaartje voor het circuit hebben kunnen bemachtigen: vanaf brug 1 heb je het beste uitzicht op het circuit van buitenaf. 
  • Hoewel het gisteren al gigantisch druk was op de stations Amsterdam Centraal, Haarlem en Zandvoort aan Zee kon de NS alle reizigers vervoeren. Ondanks een defecte trein kwam iedereen op plaats van bestemming. Het hele F1-weekend rijden er tot wel twaalf treinen per uur tussen Amsterdam en Zandvoort. Ook rijden er extra bussen vanaf Haarlem. 

Stuur jouw foto's en video's!

Ben jij dit weekend in Zandvoort? Deel jouw foto's en video's met ons via 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon). Wie weet zie je jouw foto of video wel terug in onze verslaggeving!

Volg het Formule 1-circus via NH Nieuws!

📱 Check onze app en site voor het laatste nieuws uit Zandvoort en omgeving

📻 Luister dit weekend naar NH Radio voor onze speciale Formule 1-programmering, met daarin veel nieuws, boeiende gesprekken en live-updates. 

📺 Vanaf vrijdagochtend extra nieuwsuitzendingen op televisie: Zandvoort Update

Meer nieuws uit Haarlem en omstreken? 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]