Ga naar Content

Alkmaarse wielerbaan nieuwe crisisnoodopvang asielzoekers Ter Apel

In het Sportpaleis in Alkmaar worden vanaf 8 augustus voor vier weken 175 asielzoekers opgevangen. De gemeente helpt hiermee de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. Dat heeft Alkmaar met Veiligheidsregio Noord-Holland Noord afgesproken.

Opvang op het middenterrein van de wielerbaan - Foto: NH Nieuws

Het Sportpaleis is nu nog in gebruik als doorstroomlocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daardoor is het volgens de veiligheidsregio bruikbaar als crisisnoodopvang. De ruimte is beschikbaar omdat er voldoende opvangplekken elders voor de vluchtelingen zijn.

"Het is goed dat we op korte termijn een bijdrage kunnen leveren aan deze schrijnende noodsituatie. Het is een eenvoudige vorm van opvang, maar beter dan op de grond moeten slapen", benadrukt wethouder Joël Voordewind.

Heiloo sluit

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord moet drie maanden opvang organiseren voor 225 asielzoekers. Sinds 8 juli werd in sporthal Het Vennewater in Heiloo ruimte geboden. Maar omdat de beschikbaarheid daar ophoudt, wordt Alkmaar de volgende locatie. Ook in april is de wielerbaan korte tijd als crisisnoodopvang voor Ter Apel gebruikt.

De crisisopvang in het Sportpaleis is tot uiterlijk 11 september, daarna is het weer beschikbaar voor sportactiviteiten. Waar de veiligheidsregio in de laatste paar weken van september opvang gaat bieden, is nog onbekend.

Problemen bij Ter Apel

De aanhoudende problemen bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben ertoe geleid dat elke veiligheidsregio in de periode van begin juli tot begin oktober 225 asielzoekers moet opvangen. Hiermee moet een einde komen omstandigheden waarin de asielzoekers verkeren die in Ter Apel geen plek vinden.

In Noord-Holland Noord worden vijftig mensen in 't Zand opgevangen voor langere tijd. Daarnaast moet de regio tot 1 oktober dus nog 175 opvangplekken beschikbaar hebben.

Sportpaleis Alkmaar - Foto: Alkmaar Centraal

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.