Ga naar Content
Alkmaar

Asielzoekers vandaag naar Heiloo, burgemeester geraakt: 'Treurig dat het zo moet'

8 juli 2022, 07.07 uur · Aangepast 12 juli 2022, 22.37 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto:

Sporthal Het Vennewater is klaar voor de komst van 175 asielzoekers vanuit Ter Apel. Tijdens een rondleiding langs de bordkartonnen kamers met stapelbedden en minimale privacy is duidelijk dat de opvang sober is. 

Het raakt ook de Heiloose burgemeester Mascha ten Bruggencate als ze rondkijkt. "Het is zo afschuwelijk als je je voorstelt dat je hier vier weken ligt, maar het is het beste wat we nu kunnen bieden." 

Ze vindt het 'treurig' dat mensen op deze manier moeten worden opgevangen. De sporthal is in een week omgebouwd tot crisisnoodopvang. Buiten staat een tent waar de logés kunnen eten. Uit welke landen ze komen en wat de samenstelling is, is niet bekend.

Tekst gaat verder onder video

Asielzoekers arriveren vandaag in Heiloo - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

De maaltijden worden verzorgd door de uitbaters van Sportcafé Het Vennewater. Het café zelf is de komende weken gesloten. "We krijgen het warme eten aangeleverd vanuit Klunder in Alkmaar", legt Walter van Westbroek uit. "Hier in onze eigen keuken maken we koffie en smeren we de broodjes voor ontbijt en lunch."

Macaroni

Van Westbroek beaamt dat het een hele klus is 175 man te voorzien. "Ze eten in shifts van 45 personen, dan redden we het wel met ons team." En wat er op het menu staat? "We hebben geen speciaal menu. Het is wat de pot schaft. Vandaag eten ze macaroni, geloof ik. Maar we koken halal en er is ook vegetarisch."

Tekst gaat door onder de foto. 

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

"We hebben zicht op andere plekken. In Heiloo is het maximaal vier weken"

Krishna Taneja - Veiligheidsregio

De opvang wordt geregeld door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. "Vanuit het Rijk hebben we de vraag gekregen om voor vier maanden opvang te verzorgen voor 225 asielzoekers uit Ter Apel, dus tot 1 oktober", vertelt directeur Krishna Taneja. "In Heiloo is het maximaal vier weken." In 't Zand worden vijftig asielzoekers opgevangen.

Op 5 augustus zal de opvang in Heiloo stoppen. Er moet dus een volgende locatie worden gevonden. "We hebben zicht op andere plekken", stelt Taneja. Welke dat na Heiloo kan worden wil hij nog niet delen. "Eerst bespreken we dat met de direct betrokkenen."

Wanneer de asielzoekers zijn gearriveerd is de sporthal niet meer toegankelijk voor onbevoegden. Wel zijn de twee bedrijven die in de hal zitten via de gebruikelijke manier te bereiken.

In de opvanglocatie is 24 uur per dag bewaking aanwezig. De asielzoekers kunnen tussen 8 uur en 23 uur in en uit lopen. Voor vragen over de opvang in Heiloo heeft de Veiligheidsregio een speciale website aangemaakt.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]