Ga naar Content

Een asielzoekerscentrum in Alkmaar? Als het aan de nieuwe coalitie ligt wel

Na maanden van formeren heeft Alkmaar dan eindelijk een coalitie. Opvallend is dat zij weer asielzoekers in de gemeente wil opvangen en een plek wil creëren waar verslaafden gedoogd drank of drugs kunnen gebruiken. Ook is er extra aandacht voor ouderen.

Verkiezingsuitslagenavond in de Grote Kerk - Foto: Alkmaar Centraal

GroenLinks, Belangen Alkmaarse Samenleving, Partij van de Arbeid, CDA, Leefbaar Alkmaar, SP en ChristenUnie hebben gewerkt aan een 38 pagina's tellend akkoord. Hieronder lees je meer over drie opvallende plannen.

Asielopvang

Alkmaar wil asielzoekers gaan opvangen "naar de proportie van de gemeente die wij zijn", zegt David Rubio Borrajo van de PvdA. "Je kunt niet verwachten dat een gemeente als Heiloo twee keer zoveel mensen opvangt als Alkmaar."

"Het is de kunst om inwoners goed bij het asielbeleid te betrekken. We moeten ervoor zorgen dat we draagvlak houden"

Joël Voordewind (Toekomstig wethouder)

Ook willen de partijen werken aan een langetermijnvisie, vertelt Joël Voordewind. Als voormalig Tweede Kamerlid bij de ChristenUnie hield hij zich bezig met het dossier asielopvang, in Alkmaar wordt hij wethouder met dat thema in zijn portefeuille.

Tekst loopt door.

Lees ook

Voordewind is zich ervan bewust dat het onderwerp in Alkmaar de afgelopen tijd omstreden was en noemt het dan ook 'een uitdaging': "Het is de kunst om inwoners goed bij het beleid te betrekken. Daarbij willen we minder ad hoc gaan werken op dit terrein en inzetten op kleinschalige opvang. We moeten ervoor zorgen dat we draagvlak houden."

Eenzame ouderen

Nieuw in Alkmaar wordt een zogenoemd 'ouderenbeleid': dat houdt onder meer eenzaamheidsbestrijding in. Het beleid voor oudere inwoners moet gemaakt worden in overleg met de ouderenbonden. Denk bijvoorbeeld aan ouderenhuisvesting, zoals verzorgingshuizen, 'knarrenhofjes' of gemengde woonzorginitiatieven.

"Op dit moment is zulk beleid er niet in Alkmaar", vertelt ChristenUnie-fractievoorzitter Ronald van Veen. "Dat willen wij anders zien: zo kunnen we het college beter controleren op het gebied ouderenzorg."

'Natte ruimte' 

Ook wil de coalitie een 'concreet actieplan' om frequente overlastgevers, die bekend staan om overmatig drank- en drugsgebruik, van de straat te halen 'in bijvoorbeeld onze parkeergarages en locaties als Paardenmarkt en het Canadaplein'.

"Door een natte ruimte in te richten, signaleren wij beter wie met welke verslaving kampt en hebben we er meer regie op"

David Rubbio Borrajo (fractievoorzitter PvdA)

"Dit doen we door een zogenaamde 'natte ruimte' in te richten, waar deze kwetsbare groep mensen onder de juiste professionele begeleiding geholpen kan worden", meldt het coalitieakkoord. In een natte ruimte wordt drugsgebruik gedoogd: drank- en drugsverslaafden kunnen hier onder toezicht gebruiken.

Tekst loopt door.

Lees ook

PvdA-fractievoorzitter Borrajo licht toe: "We willen mensen die overlast geven in ieder geval van de straat houden, maar het liefst ook helpen. Door een natte ruimte in te richten, signaleren wij beter wie met welke verslaving kampt en hebben we er meer regie op."

Weinig water bij de wijn

GroenLinks-fractievoorzitter Maaike Kardinaal kijkt met veel optimisme naar de komende vier jaar: "Er staat straks een stevig college van vakkundige mensen die ons gemeentebestuur vormen. Dat is nodig, met de uitdagingen die voor ons liggen." 

"De oppositie heeft nog genoeg te vertellen: er is altijd ruimte voor debat"

Maaike Kardinaal, FRACTIEVOORZITTER GroenlinkS

Volgens Kardinaal hebben de partijen elkaar 'op inhoud kunnen vinden'. "Partijprogramma's lagen op veel punten zo dicht bij elkaar, dat we weinig water bij de wijn hebben hoeven doen." Toch heeft de oppositie 'nog genoeg te vertellen', zegt ze: "Er is altijd ruimte voor debat."

Donderdag worden de wethouders beëdigd. Benieuwd naar het hele coalitieakkoord? Dat is hier te vinden.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]