Ga naar Content

Gezocht: plek voor 225 asielzoekers in Noord-Holland Noord (voor morgen!)

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft vanuit het kabinet de opdracht gekregen om crisisopvang voor 225 asielzoekers te regelen. Haast is wel geboden aangezien 1 juli, morgen dus, als deadline wordt genoemd. Maar gaat dat lukken, en waar worden deze mensen dan opgevangen?

West-Friesland vangt 129 statushouders versneld op - Foto: Stichting Kinderen in Nood

Afgelopen vrijdag stemden de voorzitters van de 25 Veiligheidsregio's in met het voorstel om  het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Maar hoe krijg je het in zo'n korte tijd voor elkaar om in Noord-Holland Noord deze groep op te vangen? 

NH Nieuws deed een rondje langs de gemeenten. Maar die verwezen allemaal naar de Veiligheidsregio. Volgens woordvoerder Annerieke Dekker is 1 juli geen deadline, maar een 'streefdatum'. "We zoeken momenteel nog naar 175 plekken, want we hebben al 50 plekken gevonden aan de Bosweg in 't Zand (gemeente Schagen). De gemeente Schagen heeft die opvang verlengd. Dat aantal tellen we mee bij die 225."

Opvangschip

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bood eind vorig jaar de gemeente Enkhuizen al een schip aan om zo'n 200 vluchtelingen op te vangen. Bijvoorbeeld langs de Gependam. Dat verzoek werd toen door de gemeente afgewezen, omdat er niet genoeg personeel en materiaal was. 

Een soortgelijk verzoek zal er nu vanuit het COA niet komen. "Nee, dat is nu niet het geval. Het verzoek vanuit de Veiligheidsregio bij de gemeenten ligt er, we wachten het nu af", aldus een woordvoerder. 

Maar waar komt die ene opvanglocatie of wellicht meerdere opvanglocaties dan wel? Daarover wil de Veiligheidsregio nog niet veel kwijt. "We zijn nu druk bezig met het vinden van locaties, meer hierover kan ik nog niet bekendmaken. We verwachten dit wel snel te kunnen doen", aldus Dekker.

Lees ook

Statushouders versneld huisvesten

Maar ook als deze opdracht is volbracht, dan zijn de 16 gemeenten binnen de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord nog niet klaar. Want bij elkaar opgeteld, moeten ze ook versneld 300 statushouders huisvesten, waarvan 129 in West-Friesland. 

Dat zou in eerst instantie uiterlijk half juli moeten gebeuren, maar nu is er uitstel tot eind september. Ook dat is geen gemakkelijke opgave. Ondanks gezamenlijke afspraken, liet Den Helder bijvoorbeeld weten toch niet te willen meewerken aan het versneld opvangen, omdat het in de ogen van de gemeente niet haalbaar was. 

Mogelijk wordt er vandaag nog meer bekend gemaakt over de crisisopvang van 225 vluchtelingen. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]