Ga naar Content

Den Helder lijkt bom te leggen onder plan om statushouders versneld op te vangen

De gemeente Den Helder trekt zich terug van een brief die de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vorige week onder andere uit naam van haar heeft gestuurd. De Veiligheidsregio gaf in die brief aan in deze regio liever versneld 500 statushouders (mensen met een verblijfsvergunning, red.) op te vangen dan 150 vluchtelingen.

Noodwoningen voor Oekraïense vluchtelingen Amstelveen - Foto: Nickelas Kock/AAN! Amstelveen

De brief zou volgens burgemeester De Boer zijn verstuurd zonder dat de colleges van burgemeester en wethouders om raad waren gevraagd 'en de tijd hadden om ambtelijk advies in te winnen'. De Boer had volgens hem aangegeven 'het niet eens te zijn met deze brief, maar hierna is de brief wel met ondertekening van Den Helder verzonden'.

Bovendien kan de gemeente de belofte in de brief naar eigen zeggen niet nakomen. Ze loopt tegen diverse 'obstakels en vraagstukken' aan. "Allereerst moet er maatwerk geleverd worden voor de statushouders zelf en allerlei voorzieningen moeten georganiseerd worden. Denk hierbij aan zorg, onderwijs en uiteraard de huisvesting, waarbij ook extra inzet van de ambtelijke capaciteit nodig is om deze vraagstukken goed te kunnen borgen."

Lees ook

Voor Den Helder stonden er 28 statushouders ingetekend die versneld een plekje moesten krijgen. Maar dat is volgens haar niet te doen. "Statushouders komen in het reguliere woningaanbod terecht en niet in speciale opvanglocaties. Dat betekent dat het soms wachten is op doorstroming van woningen via onder meer de woningcorporaties. Als er versneld moet worden opvangen, dan moeten er ook andere oplossingen worden gevonden."

Den Helder trekt zich hiermee dus terug, maar zegt zich het komende half jaar wel te richten op de opdracht om in die tijd 44 statushouders een plekje te geven in de gemeente.

'Abusievelijk'

Hoe het kon dat de handtekening van de Helderse burgemeester onder de brief was gekomen zonder zijn toestemming, is onduidelijk. "Wij kunnen alleen aangegeven dat de brief zonder akkoord van de burgemeester door de Veiligheidsregio is verspreid", aldus een gemeentewoordvoerder. "We houden er ook rekening mee dat dit abusievelijk is gebeurd."

Burgemeester Marjan van Kampen van Schagen, die namens de Veiligheidsregio het woord voert als het gaat om de opvang van asielzoekers, geeft hier vooralsnog ook geen antwoord op. Als enige reactie meldt zij via haar woordvoerders: "Uiteraard heeft de burgemeester van Den Helder gelijk als het gaat om de snelheid waarmee dit allemaal bereikt moet worden. Toch doen we ons uiterste best om dit voor elkaar te krijgen."

Tekst gaat verder onder het kader.

Naast Den Helder zijn ook andere kustgemeenten benaderd voor het plaatsen van een opvangschip voor vluchtelingen. Den Helder bevestigt dat die vraag in een verkennend gesprek ook is gesteld. "Maar Den Helder zet zich al jaren in voor de goede opvang van asielzoekers", zo antwoordt ze. "In dat kader is er niet concreet op de vraag ingegaan."

Gevolgen

Op aanvullende vragen hoe het kon dat de handtekening eronder is gekomen en wat voor gevolgen dit besluit van Den Helder heeft op het plan van de Veiligheidsregio, is nog geen antwoord op gekomen. Den Helder zegt zelf ook niet te weten wat voor gevolgen het heeft: "Dat kunnen wij niet zeggen. De brief is verzonden vanuit de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en het is aan de staatssecretaris en het ministerie om daarop te reageren."

Andere gemeenten in de Kop van Noord-Holland lijken wel achter het plan te staan, al zegt alleen Texel een concrete locatie in beeld te hebben waar de statushouders heen zouden kunnen. De zeventien statushouders zouden daar terecht kunnen in chalets van Woontij achter gezondheidscentrum De Zandkoog in Den Burg. "Dat gaat om chalets die eigenlijk zijn afgeschreven", zegt een woordvoerder, "maar nog in prima staat zijn. Door deze groep versneld te huisvesten hopen we dat de druk bij Ter Apel afneemt."

'Grote uitdaging'

Schagen werkt samen met Wooncompagnie om de negen mensen met een verblijfsvergunning een plekje te geven. Hollands Kroon geeft aan 'nog geen concrete plek' te hebben om de twaalf statushouders tijdelijk te huisvesten. "Vrijdagavond is bekend geworden dat de personen versneld naar de gemeenten in Noord-Holland Noord toe komen", aldus een woordvoerder. "We zoeken nu naar plekken waar we deze personen tijdelijk gaan huisvesten."

De gemeente Hollands Kroon erkent dat dit, in deze tijden van woningnood, 'een grote uitdaging is'. "We benutten alle mogelijke opties die er zijn om een tijdelijke plek te vinden zodat deze personen daarna via het reguliere proces huisvesting kunnen vinden."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]