Ga naar Content

Ondanks woningnood 129 statushouders in West-Friesland: "Voelen het dilemma ook"

De West-Friese gemeenten nemen 129 statushouders - mensen met een verblijfsvergunning - versneld op. Ze worden verdeeld over de regio. Maar hoe gaan de gemeenten dit aanpakken, in tijden van grote woningnood? Van het delen van een huis tot een tijdelijk verblijf in een hotel. "Wij voelen het dilemma ook." 

West-Friesland vangt 129 statushouders versneld op - Foto: Stichting Kinderen in Nood

Vanwege de nijpende situatie in het overvolle asielzoekerscentrum in Ter Apel deed de minister een dringend beroep op de Veiligheidsregio’s. Deze vroeg de regio een crisisopvang van 150 plekken voor vluchtelingen te realiseren. De gemeenten van Noord-Holland Noord droegen een volgens hen 'duurzamer' alternatief aan: namelijk het opvangen van 500 statushouders.

Voor West-Friesland gaat het in totaal om 129 statushouders. Het aantal wordt verdeeld over de West-Friese gemeenten. In Hoorn gaat het om 47 personen en in Medemblik om 33. In Enkhuizen krijgen 15 statushouders onderdak, in Drechterland 9 en in Stede Broec 8. In Opmeer is het aantal vastgesteld op 13 en in Koggenland op 4. 

De krapte op de woningmarkt is ook in West-Friesland een bekend probleem. Voor veel inwoners is het bijzonder lastig om in aanmerking te komen voor een huurwoning, aangezien er soms honderden geïnteresseerden zijn voor een woning. Waarom wordt er voor statushouders dan woningruimte gecreërd

Lees ook

Alle gemeenten krijgen een jaarlijkse taakstelling van de overheid als het gaat om de opvang van statushouders. In het geval van Hoorn gaat het om 106, waarvan er nu 47 versneld worden opgenomen. "Aangezien deze mensen toch al aan ons zijn toegewezen, kunnen wij de druk op ter Apel verlichten en wordt er niet onnodig met deze mensen heen en weer gesleept, zonder dat ze zich ergens kunnen settelen", klinkt het.

"De gemeente Opmeer voelt dit dilemma zelf ook. Eén van de mogelijkheden is het invullen via de woningvoorraad bij het gemeentelijk woningbedrijf. Dit heeft nadrukkelijk niet de voorkeur en daarom onderzoeken wij ook alle andere opties", zegt een woordvoerder van de gemeente Opmeer. 

Huis delen

Medemblik wil daarom efficiënt met de woonruimte omgaan. "Het grootste gedeelte van deze groep van 33 personen wordt gehuisvest in reguliere huurwoningen
van de woningcorporaties. Er wordt zo efficiënt mogelijk met de ruimte omgegaan door
meerdere alleenstaande statushouders een huis te laten delen, zodat er ook nog woningen
over blijven voor andere doelgroepen."

De gemeente Enkhuizen streeft ernaar om naast de statushouders ook woonruimte voor spoedzoekers te realiseren. "Dit zou wellicht een gecombineerde woonvoorziening kunnen zijn."

Alternatieven

In Koggenland wordt er ook naar alternatieve woonvormen gekeken. "Als er niet direct een woning beschikbaar is, dan zullen we op zoek gaan naar alternatieve huisvesting met een tijdelijk karakter. Dat kan door het inzetten van de HAR-regeling 
(hotel- en accommodatieregeling, red.). Statushouders die in een asielzoekerscentrum op definitieve huisvesting wachten, kunnen via de HAR alvast in hun toekomstige gemeente gaan wonen." Voorbeelden van tijdelijke verblijfplaatsen zijn hotels of recreatiewoningen.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]