Start van hoofdcontent

CRUQUIUS

nl

Twee verdachten van (vergis)ontvoering Cruquius voorlopig weer op vrije voeten

3 mei 2022, 13.41 uur · Aangepast 4 mei 2022, 10.39 uur · Door Niels van Steijn

Van de tien mannen die door het Openbaar Ministerie verdacht worden van de ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp, lopen er morgen om 12.00 uur twee weer op vrije voeten. De rechtbank heeft hun hechtenis tijdelijk geschorst, wel moeten zij zich regelmatig melden en mogen ze geen contact hebben met hun medeverdachten. 

Foto: NieuwsFoto.nl

De twee mannen blijven verdachten in het onderzoek naar de ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp. Op dit moment houdt het Openbaar Ministerie tien mannen verantwoordelijk voor de ontvoering van de man. Twee van hen, Michael K. en Ferhat Y. komen morgen vrij. Daarnaast worden nog twee mannen gezocht: een van hen zat in België vast, maar loopt ondertussen weer vrij rond. Een tiende verdachte is nog niet aangehouden. Die laatste twee mannen worden op dit moment gezocht. 

De ontvoering

De ontvoerde Hoofddorper wordt op 5 augustus in Cruquius uit een auto getrokken en meegenomen in een rode bestelbus. De politie zet de achtervolging in en komt uit in Gouda, de plek waar ook de eerste zes verdachten worden aangehouden. 

Ondanks de aanhoudingen wordt de ontvoerde man nog niet gevonden en al snel meldt de politie dat de ontvoering van de man een vergissing moet zijn geweest. Hoewel dan nog niet duidelijk is wie het eigenlijke doelwit was, wordt 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die naar de ontvoerde man leidt. 

Delft

Een kleine week na de kidnapping 'dumpen' de ontvoerders de Hoofddorper 's nachts in Delft, waar hij aanbelt bij een huis. Hij blijkt te zijn mishandeld, maar maakt het naar omstandigheden goed. Weer een paar dagen later meldt Alex R., het vermeende eigenlijke doelwit van de ontvoering, zich bij de politie.

R. vertelt dat de ontvoering vermoedelijk te maken heeft met de onderschepping van 1.899 kilo cocaïne tussen bananen vanuit Ecuador in de haven van Antwerpen op 28 juli. 

Ondanks dat Alex R. zich gemeld zou hebben als het 'echte doelwit' blijkt tijdens vorige pro-formazittingen dat de verdachten wel vooronderzoek deden naar de Hoofddorper. Toch blijft het OM er bij dat het om een vergisontvoering zou gaan. 

Het 'echte doelwit'

De man die zich na de ontvoering bij de politie meldde als zijnde het ‘echte doelwit’ is de 59-jarige Alex R. RTV Rijnmond heeft verschillende verhalen gemaakt over deze man en ook de vermeende op hem gerichte intimidaties.

Zo werden er op het moment van de ontvoering bij zijn bedrijf en woningen van zijn partner en haar zoon losgeldbrieven bezorgd. Ook zijn er verschillende branden gesticht en is een woning beschoten. Er loopt een los onderzoek van het OM in Rotterdam naar deze gebeurtenissen: ook daar zijn weer andere mensen voor gearresteerd.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]