Ga naar Content

OM: 'Onderzoek ontvoering Hoofddorper enorm, drugsorganisatie gaf wraakopdracht'

Het onderzoek naar de vermeende vergisontvoering van een Hoofddorper (56) in Cruquius is volgens justitie omvangrijk, tijdrovend en zal nog een tijd duren. Wel is volgens de officier aannemelijk dat er een drugsorganisatie achter de ontvoering zit, die diende als wraak voor een onderschepte cokevangst. Er worden nog andere verdachten gezocht. 

Foto: Nieuws op Beeld / Remco F gerritsen & Openbaar Ministerie

Dit bleek uit de eerste zittingen zojuist met de verdachten, die een Hoofddorper op 5 augustus zouden hebben ontvoerd. De mannen werden kort na de ontvoering aan de Spaarneweg in Cruquius gearresteerd, zo'n vijftig kilometer verderop in Gouda. Daar zouden ze het slachtoffer naar toe hebben gebracht met de rode bestelbus

De Hoofddorper is toen nog niet gevonden en uiteindelijk door andere verdachten pas een paar dagen later 'gedumpt' in Delft, waar hij deels ontbloot en met tape om zijn handen aanbelde bij een woning en smeekte om de politie te bellen. Het slachtoffer is vandaag niet aanwezig, zijn advocaat wel. 

Zes verdachten

De verdachten van de ontvoering zijn Michael K. (33) uit Dordrecht, Bilaal E. (31) uit Zwijndrecht, Laurence G. (22) uit Rotterdam, Rickelen S. (22) Rotterdam, Ferhat Y. (31) en Rotterdammer Hamidah B. H. (30).

Straks een uitgebreider verhaal met een rechtbanktekening van de mannen. 

De zes mannen uit Zuid-Holland worden door justitie op verschillende manieren gelinkt aan de ontvoering, bijvoorbeeld door camerabeelden, DNA-sporen in de betrokken auto's, verklaringen van getuigen en telefoonverkeer. 

Voorbereidingen in 'rovershol' 

Ook zou de ontvoering deels zijn voorbereid vanuit een woning van verdachte Bilaal E., wat door de politie werd omschreven als een 'rovershol: er werden telefoons gevonden met belastende informatie 'over de ontvoering en het slachtoffer'. Of dit nou de Hoofddorper was of het vermeend beoogde slachtoffer is niet duidelijk. Ook zouden er muren beklad zijn en spullen gesloopt. 

De reden van de ontvoering is volgens het openbaar ministerie een cokevangst - eerder bleek al vermoedelijk van 1.899 kilo - in de haven van Antwerpen. De drugsorganisatie die daar achter zit zou dit als een wraakactie hebben gepland. Kort na de ontvoering meldde een man zich bij de politie: hij zou het eigenlijke doelwit zijn geweest. 

Bij betrokkenen rondom het vermeende target vonden in de weken na de ontvoering ook verschillende intimidaties en aanslagen plaats. 

Tekst gaat verder onder het kaartje.

Groot onderzoek

Er werd verder vandaag niets gezegd over het vermeend onschuldige slachtoffer en het beoogde doelwit, maar wel over de grootte van het onderzoek.  Dit is namelijk volgens de officier enorm en beslaat op dit moment 1.500 pagina's. Er zitten op dit moment acht verdachten vast en twee mogen het onderzoek in vrijheid afwachten. Ook worden er nog verschillende verdachten onderzocht.

Een volgende zitting is in februari. Straks dus een uitgebreider verhaal over de vermeende vergisontvoering met daarbij ook meer over de verdachten.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]