Ga naar Content

Schiphol schiet met waterkanonnen ultrafijnstof uit de lucht

Schiphol probeert met waterkanonnen de uitstoot van ultrafijnstof uit vliegmotoren te verminderen. De ultrafijnstofdeeltjes hechten zich de nevel, waardoor ze als druppels op de grond neerslaan. Schiphol hoopt dat als de proef slaagt, grondmedewerkers en omwonenden ultrafijnstof afkomstig uit vliegtuigen niet meer hoeven in te ademen.

Schiphol test met nevel om ultrafijnstof te verminderen - Foto: Schiphol / Roger Cremers

De proef wordt uitgevoerd door experts van Schiphol TNO en met een vliegtuig van Corendon. TNO meet de hoeveelheid ultrafijnstof, terwijl er op verschillende manieren nevel wordt verspreid bij het draaien van de motoren met groot vermogen, net als bij het starten, opstijgen en landen.

Carolijn Schoofs, hoofd innovatie bij Schiphol, verwacht veel van het gebruik van nevel: "Als onze verwachtingen worden bevestigd, kunnen we met die kennis de techniek verfijnen en verder werken aan inzetten van nevel op de luchthaven."

Noodklok

Omwonenden van Schiphol worden regelmatig blootgesteld aan verhoogde concentraties ultrafijnstof. Dat heeft effect op hun gezondheid, blijkt uit onderzoek van RIVM. Het grondpersoneel luidt inmiddels al jaren de noodklok over de gevaren van ultrafijnstof. Een onafhankelijk onderzoek naar gevolgen voor de gezondheid van medewerkers is nog niet uitgevoerd, maar komt er wel.

De proef werd door Schiphol zelf gefilmd.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]