Ga naar Content

Gezondheidsraad voert druk op Schiphol op: 'Uitstoot ultrafijnstof moet omlaag'

Schiphol moet maatregelen nemen om werknemers te beschermen tegen blootstelling aan ultrafijnstof. Dat vindt vakbond FNV. Vandaag maakte de Gezondheidsraad bekend dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van ultrafijnstof terug te dringen. Daarbij wijst de raad specifiek op de rol van luchthavens en het vliegverkeer rond Schiphol. Natuur & Milieufederatie Noord-Holland pleit voor een een krimp van de luchtvaart.

Een toestel van Turkish Airlines op het platform van Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

De Gezondheidsraad adviseert het demissionaire kabinet om de uitstoot van ultrafijnstof aan te pakken ten behoeve van de gezondheid van de bevolking. Blootstelling aan de piepkleine stofdeeltjes, die vrijkomen door verbranding, kan nadelig zijn voor het hart- en vaatstelsel en luchtwegen. Net als de milieufederatie stelt de Gezondheidsraad een afname van het aantal vluchten voor, en het gebruik van kerosine met een lager zwavelgehalte.

FNV vindt dat Schiphol lang genoeg heeft gewacht met maatregelen tegen ultrafijnstof. De vakbond dringt er al jaren op aan om een onderzoek te starten naar de gevolgen van platformmedewerkers. Vorige week werd bekend dat zo'n onderzoek er komt.

Omwonenden van Schiphol onderzocht

Het liefst had FNV dat de werknemers werden meegenomen in een al lopend RIVM-onderzoek naar de gezondheidsgevolgen voor omwonenden, maar dat bleek niet te combineren. Het onderzoek naar omwonenden van Schiphol is al in 2019 gestart. De resultaten daarvan worden binnenkort bekendgemaakt. 

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]