Ga naar Content

Toch onderzoek naar gevolgen ultrafijnstof bij Schipholpersoneel

Er komt toch een onderzoek naar de gevolgen van ultrafijnstof voor de gezondheid van Schipholpersoneel. Dat heeft demissionair minister Visser van Infrastructuur en Waterstaat de Tweede Kamer laten weten. De SP en vakbond FNV dringen er al twee jaar op aan dat er zo'n onderzoek komt. Omwonenden van Schiphol zijn al wel onderzocht, die resultaten worden binnenkort bekendgemaakt.

Platformpersoneel bij de afhandeling van Delta Air Lines op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Eind 2019 trok vakbond FNV aan de bel over gezondheidsklachten bij het platformpersoneel van Schiphol, zoals bagagemedewerkers en sleepwagenchauffeurs. De bond opende een anoniem meldpunt voor het personeel, omdat het vanwege een heersende angstcultuur niet ongestraft meldingen zou kunnen doen bij de leidinggevenden. FNV eiste dat de medewerkers zouden worden meegenomen in een lopend onderzoek van het RIVM naar de gezondheidsgevolgen voor omwonenden door ultrafijnstof.

Gesjoemeld

Omdat een onderzoek naar medewerkers en een naar omwonenden niet te combineren bleek, drongen de SP in de Tweede Kamer en FNV aan op een extra onderzoek voor het personeel. Ze stelden bovendien de voorwaarde dat Schiphol die studie niet zelf mocht laten uitvoeren, om uit te sluiten dat er met resultaten zou worden gesjoemeld. Demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur zegde vandaag toe dat dat onderzoek er komt.

Demissionair minister Visser (I&W) heeft een verklaring waarom er lang op het onderzoek moest worden gewacht:

Demissionair minister Visser vertelt waarom er lang op het onderzoek moeten worden gewacht - NH Nieuws / Doron Sajet

Visser benadrukte dat een onafhankelijke partij - en dus niet Schiphol - het onderzoek zal uitvoeren. Wie dat is en wanneer dat start, is nog niet bekend.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]