Ga naar Content

NH Sportforum: "AZ vliegt eruit tegen Bodø/Glimt"

Februari is ten einde. Reden genoeg om terug te blikken op wat er zoal gebeurde. Zoals iedere maand geven onze verslaggevers hun mening over de meest opvallende sportgebeurtenissen en blikken zij in het NH Sportforum ook vast vooruit. 

Een goede maand voor AZ en FC Volendam, Ajax eindigde de maand met een verrassende nederlaag - Foto: Pro Shots

Blijft AZ goed presteren in maart?

AZ kende een uitstekende maand. De Alkmaarders pakten elke wedstrijd de volle buit. AZ won van PSV (1-2), RKC (0-4), Go Ahead Eagles (1-4), Heracles (2-1) en Feyenoord (2-1). De ploeg van Pascal Jansen speelt in maart in de competitie tegen NEC, FC Twente en Willem II. AZ hoeft zich geen zorgen te maken, volgens presentator Stef Swagers. "In de competitie ziet het er heel goed uit, die wedstrijden moet je in principe gewoon kunnen winnen. Ik ga daarom voor negen punten deze maand." Chef sport Edward Dekker en verslaggever Frank van der Meijden sluiten zich daarbij aan. 

Conference League

Deze maand staat ook de achtste finale in de Conference League op het programma tegen het Noorse FK Bodø/Glimt. "Die Noren zijn goed, ze hebben 6-1 gewonnen van AS Roma in de poulefase en schakelden Celtic in de vorige ronde uit", begint Swagers. 

"Zij worden een beetje onderschat, heb ik het gevoel. Als dat zo is, worden ze uitgeschakeld"

NH SPORT-PRESENTATOR STEF SWAGERS

Van der Meijden kijkt iets genuanceerder naar die grote uitslag en verwacht dat AZ doorgaat. "Ik denk dat ze er thuis overheen gaan. Ze zijn ook gewend om op kunstgras te spelen, dat waren die Italianen natuurlijk niet." Swagers denkt dat AZ sneuvelt tegen Bodø/Glimt. "Zij worden een beetje onderschat, heb ik het gevoel. Als dat zo is, worden ze uitgeschakeld."

AZ - Ajax

Eén van de belangrijkste wedstrijden is komende donderdag als AZ tegen Ajax speelt voor een plek in de bekerfinale. Volgens Swagers is AZ favoriet, mede door de slechte wedstrijd tegen Go Ahead Eagles van Ajax. "Ik denk dat het een hele spannende wedstrijd wordt en dat de Alkmaarders naar de finale gaan." Dekker en Van der Meijden delen die mening, maar laatstgenoemde verwacht dat er een verlenging aan te pas moet komen. "AZ zit helemaal in de flow door die reeks ongeslagen wedstrijden en ze versloegen Ajax al eerder dit seizoen in de Johan Cruijff Arena." 

Aanvoerder Dusan Tadic baalt na de slechte wedstrijd van Ajax - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Ineens veel tegendoelpunten voor Ajax

"Dit is wel een verrassing", vindt Van der Meijden over de beschamende nederlaag van Ajax in Deventer. De verslaggever denkt niet dat de uitwedstrijd tegen Benfica een rol heeft gespeeld voor de spelers. Swagers vindt het opvallend dat Ajax eerst bijna geen doelpunten tegen kreeg en nu wel. "Ineens moesten ze twee keer vissen tegen Benfica en nu tegen Go Ahead Eagles ook twee. Dit is de eerste uitnederlaag sinds anderhalf jaar en normaal gesproken krijgen ze weinig goals tegen. Er lijkt wel iets aan de hand in de verdediging bij Ajax."

Van der Meijden: "Ze hadden eerst maar vijf doelpunten tegen in de competitie en nu alweer vier in twee wedstrijden. Zal het aan de keeperswissel liggen?", vraagt hij zich hardop af. "In Deventer hadden ze twee andere verdedigers (Perr Schuurs voor Jurriën Timber en Devyne Rensch voor Noussair Mazraoui red.). Dus er is achterin wel het een en ander veranderd. Ik weet niet of dat echt iets met de tegengoals te maken heeft", stelt Dekker. 

Gaat Ajax door tegen Benfica?

"In een volle Arena moet het wel goed komen", verwacht Swagers. "Ajax heeft het eerder in de groepsfase verpest tegen Atalanta Bergamo vorig seizoen en een jaar eerder tegen Valencia. Het moet toch een keer lukken thuis in zo'n 'do or die-wedstrijd'."

"Die naïviteit bij de 2-2. Het lag helemaal open en ik ben bang dat dát in de Arena ook gaat gebeuren"

chef NH sport edward dekker

Dekker is bang dat de Amsterdammers in de omschakeling worden geklopt. "Die naïviteit bij de 2-2. Het lag helemaal open en ik ben bang dat dát in de Arena ook gaat gebeuren."

Edson Álvarez raakt de paal tegen Benfica - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Van der Meijden verwacht net als Swagers dat Ajax door zal gaan. "Ik denk dat ze thuis dermate sterk zijn met het publiek erachter dat Benfica daar onder de indruk van raakt." Volgens Dekker raken Portugezen daar niet van de leg. "Dit jaar was het vrijwel foutloos thuis tegen Dortmund, Besiktas en Sporting", countert Van der Meijden. "Ik heb er vertrouwen in dat ze dit klusje gaan klaren."

FC Volendam op kampioenskoers

FC Volendam blijft ongeslagen in de eerste divisie. De teller staat ondertussen op 25 wedstrijden zonder nederlaag. Desondanks waakt Van der Meijden voor onderschatting. "Ze moeten nog tegen VVV-Venlo, Excelsior, FC Emmen, ADO Den Haag en De Graafschap. Die win je niet zomaar."

Juichende FC Volendam-spelers tegen Helmond Sport - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

"Als je 25 wedstrijden ongeslagen bent, waarom zou je dan ineens allemaal wedstrijden gaan verliezen?", countert Dekker. "Ik vind dat het spel niet altijd goed is, ze spelen niet altijd als een kampioensploeg", antwoordt Van der Meijden. "Volendam pakt wel de punten, maar de dominantie die ik in de eerste helft tegen Helmond Sport zag, heb ik de laatste maanden weinig gezien." Hij houdt zijn hart een beetje vast dat ze niet zo maar drie punten pakken tegen de topploegen.

"Ik vind dat het spel niet altijd goed is, ze spelen niet altijd als een kampioensploeg"

nh sport-verslaggever frank van der meijden

Verslaggever Erik-Jan Brinkman verwacht dat de promotie bijna niet meer mis kan gaan. "Gezien de lange reeks zonder nederlagen. Daarnaast hebben ze zoveel ervaring rondlopen met onder anderen Robert Mühren, Daryl van Mieghem en Boy Deul. Die worden er zeker niet warm of koud van als ze een keer verliezen." Alle verslaggevers denken overigens dat de Volendammers promoveren. 

Telstar-doelman Abdel El Ouazzane stopte een strafschop, maar moest ook 3x vissen - Foto: Pro Shots / Remko Kool

Van twee naar zeven duels in een maand

Februair was voor Telstar een gekke maand. De Velsenaren speelden slechts twee duels tegen De Graafschap (0-3) en Helmond Sport (2-2). Door stormschade aan het stadion viel ADO - Telstar in duigen. Brinkman had verwacht dat AZ een uitkomst zou bieden. "Gezien de vele wedstrijden die zij hebben gespeeld in Den Haag na het afwaaien van het dak. Ik begreep dat er wel contact is geweest tussen Robert Eenhoorn (algemeen directeur AZ, red.) en een directeur van ADO, maar dat heeft niet geholpen. Je weet ruim van tevoren dat je kan spelen, dus dan kan je vast een andere locatie vinden."

Swagers snapt de keuze van de KNVB. "ADO wil in een vol eigen stadion spelen. Dan ga je niet uitwijken en zeker niet naar Noord-Holland. Telstar speelt dan opeens thuis voor je gevoel, dus Alkmaar was een belachelijke optie. Ze moeten nu zeven duels in 27 dagen spelen, dat is erg veel. Maar daar heeft de KNVB geen boodschap aan." 

Luister zondag 27 maart op NH Radio naar het volgende NH Sportforum! 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]