Ga naar Content

Verzet tegen woontoren aan rand Huizen groeit: ook Goois Natuurreservaat heeft bezwaar

Het verzet tegen de omstreden woontoren op de grens van Naarden en Huizen groeit steeds verder. De gemeente Gooise Meren kan weer een bezwaar verwachten op de deurmat. Ditmaal van het Goois Natuurreservaat dat zich keert tegen het bouwplan op de Driftweg. 

Links de Huizer Driftweg, uiterst rechts het grondgebied van Gooise Meren waar de woontoren moet komen. In het midden: de bekende 'oorlogsvilla' 't Hooge Nest. - Foto: NH Nieuws / Sjoerd Stoop

Lees ook

Het perceel waar op gebouwd moet gaan worden, grenst aan het gebied van de Gooise natuurorganisatie. Deze locatie hoort bij het Natuurnetwerk Nederland en is daarmee natuurgebied. Iets realiseren op zo'n plek kan alleen bij hoge uitzondering, wat volgens het GNR hier niet het geval is.

"Volgens de regels van de provincie Noord-Holland mogen er alleen ingrepen ten nadele van natuur en landschap plaatsvinden bij een groot maatschappelijk belang, als alternatieven ontbreken, en er voldoende compensatie plaatsvindt. Deze regels zijn helaas niet toegepast", is de conclusie van de natuurorganisatie. 

"Het bouwplan is te groot en te volumineus en in strijd met de bedoeling van het bouwvlak"

goois natuurreservaat
Een ander argument is dat het appartementencomplex duidelijk boven de boomgrens uitkomt. Dat druist onder meer in tegen de provinciale afspraken die zijn opgetekend in de leidraad Landschap en Cultuurhistorie 2018. Het open houden van de resterende engen en het respecteren van het zogeheten karakteristieke illusie landschap zijn daar belangrijke uitgangspunten van. Gooise Meren heeft daar geen enkel oog voor gehad, meent het GNR.

"De toepassing van de Leidraad is onterecht buiten beschouwing gebleven. Het bouwplan laat zien dat het appartementencomplex ongeveer 10 meter boven de bomen in de omgeving zal uitsteken. Het bouwplan is te groot en te volumineus en in strijd met de bedoeling van het bouwvlak en zoals dat in het vastgesteld bestemmingsplan is opgenomen", is de gegeven argumentatie.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]