Ga naar Content

Nieuwe eigenaar voor voormalig V&D-pand in Haarlem

Na jaren van leegstand lijkt er eindelijk een bestemming te zijn gevonden voor het voormalige V&D-gebouw aan het Verwulft in Haarlem. Het pand is eind vorig jaar verkocht aan een projectontwikkelaar, blijkt uit navraag door NH Nieuws en Haarlem105.

Het V&D-pand aan het Verwulft in januari 2022 - Foto: NH Nieuws / Jelle Dijkstra

De projectontwikkelaar, 3W Real Estate uit Maastricht, wil verder niet op het nieuws ingaan. "Dat hebben jullie knap gevonden, maar ik kan er nog niks over zeggen. In de komende dagen volgt een persbericht", aldus een woordvoerder.

Volgens informatie uit het Kadaster is het rijksmonument uit 1934 voor ruim 27 miljoen euro verkocht. Het pand was hiervoor in handen van ASR Real Estate, dat het verhuurde aan onder meer Hudson's Bay.

Op dit moment is Hema, op de begane grond, de enige huurder. Verder zegt de gemeente Haarlem vergevorderde gesprekken te voeren over het huren van de kelder voor een fietsenstalling. Naar verwachting gaat die niet eerder dan in 2023 open. 

Kalvertoren in Amsterdam

De nieuwe eigenaar is een bekende naam in de vastgoedmarkt. De organisatie heeft veel ervaring met het opknappen van winkels en winkelgebieden. Zo blies 3W Real Estate de Kalvertoren in de Kalverstraat van Amsterdam een nieuw leven in. Hetzelfde deed het bedrijf met winkelcentrum de Barones in Breda. 

Over wat het bedrijf precies met het gebouw gaat doen, wil de woordvoerder evenmin iets kwijt. Ook dat moet in de komende periode duidelijk worden. "We hebben heel veel te melden." 

Rijksmonument

Het pand is een van de bekendste gebouwen van Haarlem. Winkelketen Vroom & Dreesmann opende het beeldbepalende gebouw in 1934. Na glorieuze tijden kwam er in 2015 een einde aan het warenhuis. De keten werd failliet verklaard en liet daarmee door heel Nederland lege winkelruimtes achter en totaal kwamen 1.400 mensen op straat te staan. 

tekst loopt door onder de afbeeldingen

Eigenaar ASR vond in 2019 een nieuwe huurder: Hudson’s Bay. Dat was geen succes. Anderhalf jaar later zou de Canadese winkelketen door slechte cijfers vertrekken uit Nederland. Sindsdien staat het pand grotendeels leeg. 

In het voorjaar van 2021 leek het er nog op dat er voorlopig geen nieuwe bestemming voor het monument zou komen. Een woordvoerder van inmiddels voormalig eigenaar ASR zei toen dat "de gesprekken al een tijdje bezig zijn" en dat er gekeken werd naar een tijdelijke invulling. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie