Ga naar Content

Castricum en Alkmaar werken samen bij huisvesting statushouders: 'Klaar voor 1,5 jaar'

De gemeentes Alkmaar en Castricum gaan in De Vluchthoef aan de Alkmaarse Picassolaan samenwerken aan huisvesting voor statushouders. Dit helpt Castricum de komende anderhalf jaar om te voldoen aan de hoeveelheid statushouders die de gemeente moet huisvesten, vertelt Castricumse wethouder Paul Slettenhaar aan NH Nieuws. "Wij hebben minder mogelijkheden om statushouders te huisvesten, het is fijn dat een grote stad als Alkmaar ons helpt."

Wethouders Pieter Dijkman (Alkmaar) en Paul Slettenhaar (Castricum) ondertekenen overeenkomst - Foto: JJFoto

In oktober gaf het Alkmaars college van burgemeester en wethouders het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) groen licht voor de huisvesting van statushouders aan de Picassolaan. De afgelopen weken heeft Alkmaar 'de mogelijkheid tot samenwerking met de regio verkend', meldt de gemeente in een persbericht.

Dit leidde tot de overeenkomst met Castricum. In het voormalige asielzoekerscentrum aan de Picassolaan wonen momenteel al 23 Castricumse statushouders, vertelt Slettenhaar. Daar komen nog zo'n twintig mensen bij. 

De wethouder is blij met de afspraak met Alkmaar: "Hierdoor hoeven wij minder sociale huurwoningen beschikbaar te stellen voor de huisvesting van statushouders." Castricum betaalt de kosten voor de statushouders die de gemeente in Alkmaar huisvest. 

Opdracht vanuit het Rijk om statushouders te huisvesten

Iedere gemeente moet van het Rijk een bepaalde hoeveelheid statushouders huisvesten. Hoeveel precies, hangt van het inwoneraantal van de gemeente af. Provincie Noord-Holland stelde Castricum eerder een ultimatum omdat de gemeente nog niet gelukt was aan het aantal statushouders te voldoen. Inmiddels is dat volgens Slettenhaar gelukt, onder meer door containerwoningen neer te zetten.

De samenwerking met Alkmaar zorgt er volgens de wethouder voor dat het de komende tijd ook lukt. 

Gewone woonwijk

De appartementen aan de Picassolaan zijn eigendom van het COA, maar de gemeente wil het complex kopen. Alkmaar wil dat er uiteindelijk een gewone woonwijk op de plek van De Vluchthoef komt. Om dit alles rond te krijgen, werkt het college aan een bestuursovereenkomst met het COA.

Het COA mag tot het nieuwe jaar 450 statushouders opvangen in het voormalig asielzoekerscentrum De Vluchthoef. Daarna heeft het COA drie maanden de tijd om ervoor te zorgen dat er 280 statushouders aan de Picassolaan wonen. Zij mogen hier van het college maximaal twee jaar wonen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]