Start van hoofdcontent

LIMMEN

nl

Zo zien de omstreden flexwoningen van Castricum eruit

9 september 2020, 20.00 uur · Aangepast 9 september 2020, 22.30 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws / Tom Jurriaans

LIMMEN - Als je naar binnenloopt heb je het idee dat je door een woonmagazine bladert. Een fles chardonnay op een mooi gedekte tafel, een goed gevulde boekenkast en een fancy zithoek. NH Nieuws kreeg een rondleiding door een model flexwoning, waarvan er in de gemeente Castricum veertig worden gebouwd. "Het is uiteindelijk wel een container, maar het ziet er keurig uit", aldus wethouder Paul Slettenhaar. 

De flexwoning is door FlexwonenNH neergezet om een idee te geven hoe de woningen eruit komen te zien. Raadsleden van de gemeente Castricum kregen als eerste de mogelijkheid om de woning te bekijken.

Wethouder Slettenhaar is van plan om ook de belangengroepen uit te nodigen om een kijkje te nemen. "We willen laten zien dat het mooie woningen zijn waar mensen op een goede en leuke manier met elkaar kunnen samenwonen. "

Zo zien de omstreden flexwoningen van Castricum eruit - NH Nieuws

De woningen zijn volgens de gemeente 'keihard' nodig vanwege de woningnood. Ze zijn bedoeld voor starters op de huurmarkt, zoals jongeren, mensen die na een scheiding snel een woning nodig hebben en statushouders. "We willen allemaal dat iedereen een mooie grote woning krijgt, maar dat kan niet. We doen er wel alles aan om te zorgen dat mensen een dak boven hun hoofd hebben."

Omstreden

Maar hoe mooi de modelwoning er ook uitziet, omstreden zijn de flexwoningen zeker. Tijdens een informatieavond in Akersloot in februari liepen de emoties hoog op. Bewoners waren vooral boos over de twee locaties die de gemeente in gedachten had voor de bouw. Op een van de voorgenomen plekken aan de Roemersdijk wordt namelijk al 23 jaar een Timmerdorp voor kinderen georganiseerd. 

Ook de samenstelling van de toekomstige bewoners baarde de leden van de Belangengroep Flexwoningen Akersloot zorgen. "Deze mensen hebben recht op een normale woning en die ga je niet in Akersloot ver weg van alle voorzieningen wegstoppen. Dan vraag je om problemen", zo vertelde Jan Niemeijer van de belangengroep eerder aan NH Nieuws. 

Bekijk hier de reportage van de informatieavond in Akersloot afgelopen februari. Tekst loopt verder onder video

Dorp in rep en roer over komst containerwoningen: "Dit is echt problematisch" - NH Nieuws

De gewraakte locaties in Akersloot zijn na een storm van protesten inmiddels van de baan. Waar de veertig woningen dan wel komen te staan, staat nog niet vast. Daar wordt volgens de wethouder over gesproken met bewoners.

"Het is niet zo dat we een kaal terrein hebben waar we de woningen kunnen bouwen. Het is altijd passen en meten en zorgen dat je dat op een fatsoenlijke manier met elkaar doet. We praten veel en we gaan ervan uit dat we elkaar begrijpen. Want we hebben allemaal hetzelfde doel en dat is dat mensen een dak boven hun hoofd hebben."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]