Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Binnenkort wonen er 280 statushouders aan de Alkmaarse Picassolaan

12 oktober 2021, 20.22 uur · Aangepast 12 oktober 2021, 20.32 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) groen licht gegeven voor de huisvesting van statushouders aan de Picassolaan. Dat meldt wethouder Pieter Dijkman vandaag aan NH Nieuws.

Google Streetview

Het COA mag tot het nieuwe jaar 450 statushouders opvangen in het voormalig asielzoekerscentrum De Vluchthoef, dat nu nog in handen is van het COA. Daarna heeft het COA drie maanden de tijd om ervoor te zorgen dat er 280 statushouders aan de Picassolaan wonen. Zij mogen er maximaal twee jaar wonen, waarna een reguliere woonwijk op die plek moet komen. Om dit alles rond te krijgen, werkt het college aan een bestuursovereenkomst met het COA.

"De gemeenteraad heeft meerdere raadsvergaderingen over het onderwerp gehouden en het college heeft geconcludeerd dat een meerderheid van de raad voor het voorstel van het college is", vertelt Dijkman. "Dat heeft college doen besluiten hiermee verder te gaan."

Waarom 450 statushouders huisvesten voor zo'n korte tijd?

Als het COA ervoor kiest om 450 statushouders te huisvesten tot 1 januari, betekent dit in de praktijk dat 170 van hen uiterlijk op 1 april alweer weg moeten. Wat is hiervan het nut?

Momenteel wonen er (landelijk) zo'n 11.000 statushouders in asielzoekerscentra. Dit betekent dat zij plekken bezet houden van mensen die een asielaanvraag doen. COA-woordvoerder Alet Bouwmeester vertelt aan NH Nieuws dat er 'weinig ademruimte is', oftewel: de asielzoekerscentra zitten vol. 

Door te kiezen voor de tijdelijke huisvesting van statushouders komt ruimte vrij in asielzoekerscentra voor mensen die nu een asielaanvraag doen, waaronder Afghaanse evacués.

Reguliere woonwijk

Voor de plannen van het college - er in de toekomst een reguliere woonwijk van maken-  is het belangrijk dat gemeente Alkmaar het pand aan de Picassolaan van het COA kan overkopen. Hiervoor wordt advies gevraagd bij een onafhankelijk adviesbureau, aldus Dijkman. "Dat bureau gaat uitgangspunten voor de taxatie bepalen."

Het is nog niet bekend of het COA ook volledig gebruik gaat maken van het aanbod van het college om tot het nieuwe jaar 450 statushouders aan de Picassolaan te huisvesten. Volgens Dijkman is het pand nog niet direct bewoonbaar en moet eerst worden gecontroleerd hoe het zit met (brand)veiligheid. Bovendien moeten er ook nog bedden in komen. "Dat is natuurlijk ook niet een, twee, drie geregeld", vertelt de wethouder. Hij denkt dat er op zijn vroegst op 1 november mensen zouden kunnen wonen. 

Waar gaan de overige 170 statushouders in het nieuwe jaar wonen?

Als het COA ervoor kiest om daadwerkelijk 450 statushouders aan de Picassolaan te huisvesten, krijgen ze tot uiterlijk 1 april de mogelijkheid om 170 van hen ergens anders in de regio te huisvesten. Na 1 april wonen er dan nog 280 statushouders aan de Picassolaan.

De statushouders die daar komen wonen zijn allemaal aan de regio Alkmaar gekoppeld en voor de overige 170 geldt dan ook dat ze in de regio moeten worden gehuisvest. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]