Ga naar Content

DSB Bank bestaat niet meer: faillissement na twaalf jaar afgerond

Twaalf jaar na het faillissement is het definitief: de DSB Bank bestaat niet meer. Gisteren zijn de laatste schuldeisers terugbetaald. De overgebleven DSB-leningen waren al verkocht aan NIBC Bank. "Het is het grootste faillissement van een bank uit de Nederlandse geschiedenis", aldus curator Rutger Schimmelpenninck

Het voormalige pand van de DSB Bank. Nu het gemeentehuis van Medemblik - Foto:

Er waren nog ruim 200 schuldeisers die in totaal recht hadden op 752 miljoen euro. Het meeste daarvan gaat naar banken die spaarders tot 100.000 euro hebben gecompenseerd vanuit het depositogarantiestelsel. Door de verkoop van de leningenportefeuille aan NIBC Bank, waarmee 1,6 miljard euro gemoeid was, bleek dat haalbaar. 

650 miljoen euro nog beschikbaar

En dat betekent ook dat alle schuldeisers hun geld hebben teruggekregen: een unicum bij een faillissement. Er is na de uitbetaling nog 650 miljoen euro over. Dat wordt gebruikt om aan schuldeisers ook de grotendeels misgelopen rente terug te betalen. Er wordt gewerkt aan een plan om dat te realiseren. 

Het gaat in totaal om 280.000 rekeninghouders. "Bij 100.000 mensen gaat het misschien om een tientje, bij anderen om meer", legt curator Ben Knüppe uit. "Maar met die mensen is na 2009 geen contact meer geweest, dus zijn we bezig om te bedenken hoe we ze kunnen informeren dat ze bij ons terecht kunnen."

Ingewikkeld faillissement

De curatoren kijken terug op een ingewikkeld faillissement. "Mensen met een lening waren voor een groot deel niet netjes behandeld", legt curator Knüppe uit. "Ze moesten veel te veel commissie voor hun koopsompolissen (verzekering) betalen. Daar moesten we eerst iets aan doen. Het was een balanceeract, want we moesten ook schuldeiser er zo goed mogelijk af laten komen"

Het duurde uiteindelijk zes jaar voordat die mensen een compensatie kregen. Het kostte in totaal 324 miljoen euro. "Veel geld, maar dat kregen we ook een leningportefeuille voor terug die beter verkocht kon worden." Uiteindelijk leverde het zelfs meer op dan gedacht.

We dachten in 2011 het faillissement al af te ronden

rutger schimmelpenninck

Dat het twaalf jaar zou duren voordat het faillissement zou zijn afgerond hadden de curatoren ook niet verwacht. "In het begin was het idee dat we de leningen in 2010 zouden verkopen en dachten we in 2011 het faillissement af te ronden", aldus curator Rutger Schimmelpenninck.

Zijn collega Ben Knüppe vult aan: "Als we dat gedaan hadden, dan hadden we heel veel minder gekregen. Daar zouden de schuldeisers de dupe van zijn." Schimmelpenninck: "We hadden geluk dat de markt nu ook goed is, anders had het langer geduurd."

Dirk Scheringa bezig met rechtszaak

Maar desondanks lijkt het er nog niet op dat het hoofdstuk DSB helemaal kan worden afgesloten. In juli dit jaar reageerde DSB-oprichter Dirk Schering verontwaardigd over de afwikkeling van het faillissement. Hij was blij dat alle schuldeisers hun geld terugkrijgen, maar vindt het ook het bewijs dat zijn bedrijf ten onrechte de afgrond is ingeduwd. "Mijn bank is onnodig kapot gemaakt." Via een rechtszaak tegen de Staat eist hij 830 miljoen euro terug. Het is nog onduidelijk wanneer de zaak is.

Bekijk hier de reportage van NH Nieuws uit 2019 bij het kantoor waar nog steeds DSB-medewerkers bezig waren met het afwikkelen van het faillissement.

DSB Bank bestaat nog steeds - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]