De tbs-behandeling van Gerold O., de man die Nadine Beemsterboer uit Hoorn in 2006 om het leven bracht, is voorwaardelijk beëindigd. Dat bepaalde Het Gerechtshof in Arnhem afgelopen week. Vijftien jaar na de moord leidt dat tot verschillende reacties bij de familie van Nadine.
Het is 2 december 2006 als Gerold O. de dan 20-jarige Nadine met 36 messteken om het leven brengt. Nadine leert hem kennen als ze 17 jaar is. Als ze na drie jaar een punt achter de relatie zet, heeft Gerold daar geen vrede mee. Hij blijft contact met haar zoeken en haalt Nadine over om nog één keer naar zijn huis in Amsterdam Slotervaart te komen, met fatale afloop.
O. wordt veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De laatste paar jaar was haar vader Jacques Beemsterboer altijd bij de zittingen in de rechtbank aanwezig. "In de vorige zitting is het Openbaar Ministerie nog in beroep gegaan tegen de beeïndiging, maar dat het nu toch stopt had ik wel verwacht", zegt Jacques "Mijn vrouw Wanda had liever een andere uitspraak gehad, maar onze dochter Jacqueline is juist blij met het besluit. Ik voel me daar gemengd over."
Eind 2019 werd al duidelijk dat het einde in zicht zou zijn. Zijn tbs werd toen nog verlengd. Omdat O. nog geen nieuwe relatie had gehad, wist de kliniek niet hoe hij met een nieuwe vriendin om zou gaan. Voor Nadine's zus Jacqueline kwam in dat najaar een keerpunt: zij besloot om de dader op te zoeken in de kliniek, het gesprek met hem aan te gaan en hem zelfs te vergeven.
Ook Jacques zelf ging al in gesprek met Gerold O. "Ik heb ervoor moeten drammen, het heeft zo'n vijf jaar geduurd om hem te mogen spreken", zei hij daar eerder over. "Maar ik vond het fijn om contact te hebben, want als hij vrij komt en ik zou hem zomaar op straat tegenkomen dan zou ik me rot schrikken. En die schrik is voor mij nu weg."
Nog steeds is hij daar niet bang voor. "Ik ben al vaker met hem in gesprek gegaan en het staat hem vrij om met mij contact te zoeken als hij dat wil", zegt hij. Maar voor zijn vrouw, vrienden en familie geldt dat niet. Zij willen Gerold O. op straat niet zomaar tegen het lijf lopen.
En dus roerde hij zich tijdens de laatste zitting - tegen de regels in - toen de rechter het gebiedsverbod om wilde ruilen voor een contactverbod. "Als nabestaande mag je eigenlijk niets zeggen, maar toen was ik perplex. Daar was niks met ons over besproken."
Stichting
De afgelopen vijftien jaar kreeg de zaak veel bekendheid. Na de dood van Nadine in 2006 richtten Jacques en Wanda de stichting Nadine Foundation op, als levend monument voor hun dochter en om geweld tegen te gaan. Tien jaar lang organiseerden zij de hardloopwedstrijd Nadine OK Run tegen zinloos geweld, in 2018 voor het laatst.
Al sinds het bestaan van de stichting geven ze lezingen op scholen en nog steeds reist Jacques door heel Nederland om lezingen te geven, onder andere aan (ex-)gedetineerden, over zijn ervaringen na de moord op zijn dochter. Afgelopen december verscheen de nieuwste druk van het boek 'Mam, ik bel je zo', dat Wanda schreef. Daarin staat ook de brief - gericht aan de familie - waarin Gerold O. spijt betuigt.
Na vijftien jaar actief te zijn geweest, houdt de stichting bijna op te bestaan. Ook al blijft Jacques zijn lezingen en activiteiten voortzetten met zijn nieuwe stichting. Jacques: "Eerst wilden we al aan het eind van dit jaar stoppen, maar dat wordt eind 2022. Het is emotioneel best een drempel, alsof je weer een deel van Nadine afsluit."
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]