Ga naar Content
West-Friesland

OM eist verlenging tbs tegen moordenaar van Nadine Beemsterboer

26 november 2019, 18.49 uur · Aangepast 26 november 2019, 19.25 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

HOORN -  Na ruim 5 jaar tbs achter de rug eist het OM opnieuw verlenging tegen Gerald O. In 2006 bracht hij de 20-jarige Nadine Beemsterboer met 36 messteken om het leven. Hij werd toen veroordeeld tot 12 jaar cel. 

Vorig jaar vreesden ouders Wanda en Jacques en zuster Jacqueline dat de moordenaar van Nadine vrij zou komen, maar nu wordt opnieuw door de officier van justitie verlenging geëist. Volgens de deskundige van de kliniek maakt O. positieve stappen, maar is de beslissing complex: "Het functioneren gaat zonder meer goed: Gerald O. is stabiel, betrouwbaar en open. Echter heeft hij nog geen nieuwe relatie gehad en dus kan er niet 'getoetst' worden hoe hij daarmee omgaat." 

Relatie

O. is sinds ruim een half jaar met transmuraal verlof, wat betekent dat hij al buiten de kliniek woont en werkt. "Als ik in de toekomst een vriendin krijg, wat ik graag zou willen, dan wil ik ook in therapie. Maar ik kan een relatie niet zomaar afdwingen", aldus O.  

Afgelopen zomer is de vader van Nadine, Jacques Beemsterboer, met O. in gesprek geweest. "Ik heb er voor moeten drammen; het heeft zo'n vijf jaar geduurd om hem te mogen spreken. Maar ik vond het fijn om contact te hebben, want als hij vrij komt en ik zou hem zomaar op straat tegenkomen dan zou ik me rot schrikken. En die schrik is voor mij nu weg".

Het zou Jacques niet verbazen als de rechter over twee weken beslist dat zijn tbs niet wordt verlengd, vertelt hij:  

Jacques Beemsterboer reageert op rechtszaak tbs verlenging Gerald O. - NH Nieuws

Voor moeder Wanda levert de zaak opnieuw slapeloze nachten op. Jacques: "Mijn lieve echtgenote zit met pijn in haar buik af te wachten wat de uitspraak zal worden. Wanda kon het lichamelijk niet opbrengen om er vandaag bij te zijn, ook omdat ze niet de mogelijkheid heeft een getuigenverklaring voor te lezen". 

De uitspraak volgt op 10 december. 

Uitleg tbs
Als de tbs van O. niet wordt verlengd, betekent dat dat de verantwoordelijkheid over hem meer bij de reclassering komt. Bovendien komt het toezicht van de kliniek dan op verdere afstand. In O.'s tbs-traject is de volgende fase proefverlof. Dan krijgt hij nog meer vrijheden. 

Lees ook