Ga naar Content

Nieuwste druk van boek over Nadine Beemsterboer bevat brief van haar moordenaar

HOORN - Exact veertien jaar geleden werd Nadine Beemsterboer door haar ex-vriend met 36 messteken om het leven gebracht. Haar moeder Wanda schreef het boek 'Mam, ik bel je zo terug' over de verschrikkelijke gebeurtenis. In de nieuwste druk van het boek heeft ze een brief van de moordenaar toegevoegd. Het verhaal van Nadine maakte zo veel indruk op minister Dekker (Rechtsbescherming) dat hij het boek nu zelfs gebruikt in gevangenissen om daders aan het denken te zetten. 

Foto: NH Nieuws

In 2009 vroeg Gerold O., de moordenaar van Nadine, een gesprek aan met de ouders van Nadine, Wanda en Jacques om zijn spijt te betuigen. Dit wezen ze af, maar in een brief toonde hij alsnog zijn berouw. 

Aan het einde van eerdere uitgaven van het boek wordt weliswaar over de brief geschreven, maar wordt niet duidelijk wat er precies in staat. In de nieuwe druk van het boek is de brief van O. wel toegevoegd. "We kregen zo veel vragen over wat er in die spijtbetuiging stond", vertelt Jacques aan NH Nieuws.

"Het boek is sinds 2010 op de markt, en omdat het nu al 2020 is, wilden we het herzien en de brief toevoegen. We geven openheid van zaken en hebben de moed opgevat om haar moordenaar aan het woord te laten", vertelt hij.

Onder de radar

Als het aan Wanda en Jacques ligt, blijft het niet bij de brief. Ze hebben aan O. gevraagd of hij zijn kant van het verhaal wil vertellen in het boek. Dat verzoek wees hij af, tot teleurstelling van het stel. "Hij wil onder de radar blijven en zijn leven in Amsterdam weer oppakken. Ergens snap ik het ook wel. Hij heeft natuurlijk ook een familie. En ik heb geleerd dat die ook de last dragen van zijn daad. Maar ik vind het jammer dat hij niet mee wil werken aan een stuk bewustwording."

"Je hoopt dat ze niet nóg een keer een bank overvallen, een wapen op een cassière richten, of zelfs iemand vermoorden" 

Jacques Beemsterboer, vader van nadine

Met die bewustwording doelt Jacques op het feit dat het boek in gevangenissen word gebruikt om daders aan het denken te zetten. Zo houdt Jacques zelf vaak lezingen voor gedetineerden en gebruikt zelfs minister Dekker van Rechtsbescherming het boek.

"Dekker is heel erg begaan met nabestaanden van slachtoffers van geweld. Hij wil voorkomen dat daders opnieuw in de fout gaan. Maar ze zijn moeilijk te bereiken. Hopelijk valt bij daders na het lezen van dit boek het kwartje over hoeveel ellende ze aanrichten. Dan hoop je dat ze niet nóg een keer een bank overvallen, nóg een keer een wapen op een cassière richten, of zelfs nóg een keer iemand vermoorden." 

Wanda en Jacques Beemsterboer, tekst loopt verder na de foto

Foto: NH Nieuws

Wanda, de moeder van Nadine, zat gisteravond samen met minister Dekker in de talkshow Op1 om te vertellen over het boek. 

"Meestal gaan we op 2 december naar een hotel of ergens naar een huisje. Dit jaar blijven we thuis. Ik ben dan wel heel erg bezig met kaarsjes branden en haar herdenken. Weggaan leidt een beetje af", vertelde ze in het programma. 

"Je wil je excuses aanbieden omdat je mijn kind vermoord hebt?"

Wanda beemsterboer, moeder van Nadine

Het moment dat de brief van O. op de mat viel, herinnert ze zich nog goed. "Ik vond het zo raar klinken. Je wil je excuses aanbieden omdat je mijn kind vermoord hebt? Uiteindelijk, na vijf jaar, zijn we hem toch gaan bezoeken."

In tegenstelling tot Wanda, is Jacques naar eigen zeggen vandaag niet bezig met kaarsjes branden. "Wanda wordt echt ziek rond deze tijd. Ik beleef dat anders. Ik sta er niet specifiek bij stil op een dag als vandaag", vertelt hij. 

Inspiratie

Minister Dekker roemt Jacques voor het werk dat hij doet in de gevangenis en raakt er zelfs door geïnspireerd. "Mannen met enorme tatoeages zijn doodstil na een gesprek met Jacques. Hij zet ze echt aan het denken. Ze beseffen dat als ze weer vrij komen ze een keuze hebben; weer de fout in, of het rechte pad", aldus de minister.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]