Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Nadine Foundation op missie in de gevangenis

3 maart 2015, 13.51 uur · Aangepast 3 maart 2015, 14.24 uur

HOORN Hopelijk gaan gedetineerden niet weer de fout in, en hopelijk komen er meer één-op-één- gesprekken tussen daders en slachtoffers. Met die missie gaat de Nadine Foundation uit Hoorn alle gevangenissen in Nederland langs.

Op uitnodiging van het ministerie van justitie vertelt Jacques Beemsterboer over de impact die de moord op zijn dochter Nadine (20) heeft gehad op hem en zijn familie. De aanleiding is NCRV-programma "Schepper & Co aan tafel", waar oud-gevangenispredikant Jan Eerbeek aan Jacques vroeg hem bij te staan als ervaringsdeskundige.

Beemsterboer hoopt met de lezingen een gevoelige snaar te raken bij gedetineerden: "Er zijn er bij die werkelijk geen idee hebben wat ze aanrichten met een bijvoorbeeld een overval met een nep-pistool. De dader weet dat het niet echt is, maar het slachtoffer is zo een jaar uit de running met een trauma en alleen maar omdat de overvaller geld nodig had voor onderdak."

Spijt
Jacques heeft met zijn vrouw en dochter een gesprek gehad met de moordenaar van hun dochter Nadine. "Dat heeft ons geholpen, om in de ogen van de dader te kunnen kijken en van hem te horen dat hij spijt heeft," vertelt Jacques. Onlangs sprak ook Jack Keijzer met de moordenaar van zijn zoon Pascal (16). Jacques: "Je hoopt alleen maar dat zo iemand naar zo'n gesprek echt nooit meer de fout in gaat."

Het terugdringen van recidive, opnieuw in de fout gaan, is ook de hoop en de verwachting van justitie. Inmiddels zijn alle gevangenissen aangeschreven en zijn er al wat lezingen en gesprekken geweest in onder meer PI Zuyderbos in Heerhugowaard en De Koepel in Haarlem. Jacques Beemsterboer: "Niet dat we verwachten het tij te kunnen keren, maar we willen er graag met de Nadine Foundation onze bijdrage aan leveren."

Foto: Nadine Beemsterboer - NH Nieuws/Barbara Mulder