Ga naar Content

Zwartgeblakerde Singelgarage ziet weer licht: "Het was een huzarenstukje"

De ondergrondse Singelgarage in Alkmaar gaat ergens in juli weer open na de grote brand op 1 juli 2020. Toen stichtte een verwarde man brand bij enkele elektrische auto's op parkeerlaag -2, waarop een bijna onbedwingbare vuurzee volgde. Het herstel duurde bijna een jaar. Vrijdag lieten de gemeente Alkmaar en de aannemer het resultaat van het vele werk zien aan raadsleden en mediapartner Alkmaar Centraal. 

De Alkmaarse Singelgarage is weer zo goed als nieuw - Foto: Alkmaar Centraal

Slechts twee raadsleden waren komen opdagen voor een rondleiding door de gerepareerde Singelgarage, die op 1 juli 2020 werd geteisterd door een grote brand. Victor Kloos en Jan Hoekzema, allebei van de Onafhankelijke Partij Alkmaar, lieten zich op de hoogte stellen van het gedane werk.  Bijna alle technische installaties zijn vernieuwd en enkele huzarenstukjes moesten worden uitgehaald om verbrande plafondplaten te vervangen.

Wie goed kijkt, ziet de schade van de brand nog in de vloeren. Maar het is niets vergeleken met de zwartgeblakerde garage die de werklieden vorig jaar aantroffen. Aannemers stonden niet in de rij om het werk uit te voeren, ook door het vele ingewikkelde elektrotechnische werk dat moest gebeuren. Uiteindelijk pakte projectleider Rick Bleeker van aannemer Dekker de handschoen op.

Huzarenstukje

Volgens Bleeker en Patrick Langendijk van de gemeente Alkmaar mag het een huzarenstukje worden genoemd dat het werk na een jaar kan worden afgerond. Vooral elektrotechnische installaties zijn maatwerk en kennen lange levertijden. Maar nu staan er twee grote vliegtuigmotoren van 700 kilo per stuk, die het hart vormen van een rookwarmteafvoer. Die had de Singelgarage nog niet, wel een gewoon ventilatiesysteem.

Ook wordt het parkeren voor de bezoekers een stuk gebruiksvriendelijkers. Bij binnenkomst wordt het nummerbord meteen geregistreerd, zodat er na het betalen de slagboom vanzelf opent bij het uitrijden. Er is nieuwe en betere verlichting, die meebeweegt met de bezoeker. Door beweegsensoren schakelen die vanzelf aan en verlichten vooral de omgeving van de bezoeker.

Benieuwd hoe de garage er nu uitziet? Bekijk dan onderstaande video 

Zwartgeblakerde Singelgarage ziet weer licht: "Het was een huzarenstukje" - NH Nieuws

Gevoel van veiligheid

"In het trappenhuis zijn videoschermen gekomen en het aantal camera's is verdubbeld tot 38. Daardoor zijn er geen dode hoeken meer. Het versterkt het gevoel van veiligheid," stelt gemeenteambtenaar Patrick Langendijk. Voor de brandweer is er een extra toegang gekomen bij het Bolwerk, voor het geval dat.

Bestaande problemen die de garage had, zijn meteen verholpen en groot onderhoud is het afgelopen jaar ook meteen meegenomen. De komende weken staan in het teken van allerlei testen. Op 24 juni staat de certificering gepland. Er kan nog wel een kink in de kabel opduiken, maar als alles volgens plan verloopt, is de verwachting dat garage op 5 juli weer open kan. In de weken daarna zet de aannemer dan nog wat puntjes op de i zodra de laatste afwerkingsmaterialen geleverd zijn.

Dader

De Alkmaarse Singelgarage vloog vorig jaar op 1 juli in brand.  Daarbij raakten twee auto's total loss en liep de parkeergarage fikse schade op. De brand bleek uiteindelijk te zijn aangestoken door de 51-jarige Adrianus K. Hij was op dat moment verward door psychoses en onder invloed van harddrugs en drank. 

De man werd uiteindelijk op camerabeelden herkend en is ook door een getuige gezien. Zelf kan hij zich 'flarden' van die dag herinneren: "ik werd gestuurd door mijn hoofd", zei hij tijdens de rechtszaak. De Alkmaarse rechtbank veroordeelde Adrianus K. tot een celstraf van 550 dagen, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook moet hij worden opgenomen in een kliniek. Hij is in hoger beroep gegaan tegen de straf. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]