Ga naar Content

Gedupeerden Singelgaragebrand kunnen van kale brandstichter niet plukken

ALKMAAR - De tientallen mensen die aangifte deden vanwege hun beschadigde of verwoeste auto bij de Singelgaragebrand hebben weinig kans dat ze een schadevergoeding van de dader ontvangen. Brandstichter Adrianus K., die vandaag een celstraf tegen zich hoorde eisen, is berooid en dakloos. Hij bekende schuld op alle aantijgingen. NH Nieuws sprak zijn advocaat en de persofficier. "Hij heeft hulp nodig."

Foto: Politie

De 51-jarige K. is vanwege zijn psychoses de afgelopen jaren meermaals opgenomen geweest in instellingen, maar lang bleef hij er nooit: hij misdroeg zich of liep weg. Soms verbleef hij in de nachtopvang voor daklozen, maar in de nacht van 1 juli besluit de Alkmaarder, vader van een zoon, te overnachten in de Singelgarage.

Onder invloed van medicatie, drank en drugs (basen: cocaïne verwarmd in aluminiumfolie) hurkt K. die ochtend bij één van de auto's op de tweede verdieping. Hij steekt wat aan en loopt weg. "Ik kan me niet alles meer herinneren", verklaarde de verdachte vandaag over dat moment in de rechtszaal. 

In de buurt aangehouden

De brandweer wordt ingeseind, rukt groots uit en is uiteindelijk nog dagen bezig met blussen, zelfs met speciale blusrobots. Een van de auto's die vlam vatte was namelijk elektrisch en daar komt ontzettende veel hitte en rook vanaf, wat in de verouderde garage nauwelijks een uitweg had. "Je zag geen hand voor ogen", verklaarde een brandweerman destijds tegen NH Nieuws. 

Ondertussen bekijkt de technische dienst de beelden van de beveiligingscamera's in de ondergrondse garage. Het signalement is onmiskenbaar: een wit hoedje, fel oranje schoenen en een donkere rugtas. Een paar uur later wordt K. aangehouden op de Paardenmarkt. Hij is compleet in de war, maar bekent.

"Hij heeft lopen krassen aan mijn auto en dat krijg ik niet vergoed"

Gedupeerde in rechtszaal

Vandaag blijkt dat hij al een spoor van vernielingen had achtergelaten vóórdat hij die auto in brand stak. "Hij heeft lopen krassen aan mijn auto en ook in andere", zegt een aanwezige gedupeerde vandaag. "En dat krijg ik niet vergoed van mijn verzekering. De krassen zijn er na een behandeling nog niet eens uit. Ik laat het hier niet bij."

In de weken voor de brand is K. ook gepakt voor inbraak, diefstal van een telefoon en auto en het slopen van een intercomsysteem van de politie ter waarde van 4.500 euro. Hij verklaart dat de stemmen in zijn hoofd die weken de overhand namen. "Ik was wazig en alles stond op losse schroeven. Ik moet niet meer lopen kutten met die medicatie, want dat gaat niet goed. Dit is te erg voor woorden en heeft nog een lange nasleep voor mij. Vooral financieel."

Reactie advocaat

Advocaat Remco Kiewitt beantwoordde een aantal vragen over Adrianus K. Ook legt hij uit waarom de claim van de gemeente voor de brandschade t.w.v. 100.000 euro een nieuwe rechtszaak verdient. 

Tekst gaat verder onder de video.

Advocaat verdachte over zijn toestand - NH Nieuws

De advocaat hoopt dus dat vordering van de gemeente in een aparte zaak wordt behandeld, omdat het complex is en meer onderzoek eist: hoeveel schade had bespaard kunnen worden als de gemeente in de bouw wel dat rookwarmteafvoer-systeem had meegenomen?

In de Singelgarage is plek voor vierhonderd auto's. Tijdens de bouw in 1998 is er geen rookwarmteafvoer-systeem geïnstalleerd - dit was destijds geen vereiste. Naar aanleiding van een brandveiligheidscheck in eind 2017 is er wel een aanbesteding voor in gang gezet en de realisatie stond gepland voor eind 2020: te laat voor de brand dus.

De bedragen die de 63 gedupeerden eisen varieren van een paar tientjes tot 1.500 euro per persoon. "De impact van deze brand was groot. De mensen die hun auto's geparkeerd hadden zaten dagen in onzekerheid", aldus persofficier Anette van Kooij tegen NH Nieuws. 

Daanaast deed gemeente Alkmaar aangifte en eist een voorschot van 100.00 euro op de in de miljoenen lopende schade voor het herstel van de vierhonderd parkeerplekken nabij het centrum. Hoe groot is de kans dat de gedupeerden hun schadevergoeding van de dader zullen krijgen?

Tekst gaat verder onder de video.

Persofficier licht strafeis toe - NH Nieuws

Naast de schadeclam hangt K. dus een voorwaardelijke celstraf boven het hoofd - mits hij zich op 1 juli meldt bij de forensische psychiatrische instelling in Heiloo - en de rest van de dagen heeft hij al gezeten. De rechtbank doet op 18 maart uitspraak. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]