Ga naar Content

'Overlastgevers hebben passende hulp nodig, ook in De Mare en De Hoef'

De overlast van daklozen, verslaafden en verwarde personen speelt op meer plekken in Alkmaar en kan niet alleen met meer en strengere handhaving worden opgelost. Dat stelt de Partij van de Arbeid. "We moeten ze als mensen gaan zien en het probleem bij de bron oplossen", aldus fractievoorzitter David Rubio Borrajo tegen NH Nieuws. 

Handhaving is regelmatig te vinden op de Paardenmarkt - Foto:

Volgens hem gaat een lik-op-stuk-beleid door de gemeente en politie niet helpen. "Mensen wegsturen, zoals de handhaving nu vaak doet, verschuift het probleem alleen maar." Volgens hem zou de problematiek ook al aan de orde van de dag zijn in winkelcentra De Mare en De Hoef.

De PvdA heeft nu een stuk opgestuurd naar het Alkmaarse college waarin de partij een aantal mogelijke oplossingen aandraagt. "Een aanjaagteam bijvoorbeeld. Met mensen die de verbindende schakel zijn tussen bijvoorbeeld de driehoek en zorgorganisaties, die de mensen in kaart brengt en passende zorg biedt."

Begin deze week luidden ondernemers en omwonenden van de Paardenmarkt de noodklok: met het mooie weer op komst vrezen zijn nog meer overlast van mensen die drinken, drugs gebruiken, bedelen en intimideren. Dinsdagavond was er een vergadering van de gemeente waarin een aantal politieke partijen vroeg hoe de burgemeester dit gaat oplossen. Die beloofde binnen twee weken te komen met de antwoorden en een plan van aanpak

Want de groep mensen die overlast veroorzaakt is volgens hem heel divers en dus moet per persoon gekeken worden wat hij of zij nodig heeft. "Het is bekend dat het grootste deel van deze mensen niet geheel vrijwillig hebben gekozen voor deze levensstijl: zijn ze oorlogsveteranen, mensen met psychische problemen of een verstandelijke beperking."

Het moet volgens hem lukken om ze allemaal te identificeren en per persoon te kijken of er ergens een plek is. 

Gebruikersruimte 

Ook zegt PvdA naar de overlastaanpak in andere gemeenten te kijken, zoals Haarlem of Den Helder. "Daar hebben ze een gebruikers- of gedoogruimte. Een plek waar die mensen overdag kunnen zitten en met passende begeleiding en toezicht drugs kunnen gebruiken. Dat biedt ademruimte op plekken zoals de Paardenmarkt."

Eerder sprak NH Nieuws al over een dergelijke ruimte met de directeur van DNO Doen, Hil Rabenberg. Dit is een organisatie die zo'n 200 mensen in de regio Alkmaar woonruimte of begeleiding biedt, onder meer met een nachtopvang. "We hebben de wens voor een gebruikersruimte al aangekaart bij de gemeente, maar die wilden er tot nu toe niet aan."

Ook Rabenberg ondersteunt dat de overlastgevers een diverse groep is. "Ik weet dat een aantal van de 45 daklozen die gebruik maken van onze nachtopvang voor overlast zorgen, maar er zitten ook mensen bij met verward gedrag - die gewoon een woning hebben - en mensen met verslavingen."

Fragment uit de reportage over (drugs)overlast Paardenmarkt - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Op de vraag waar de gebruikersruimte dan zou moeten komen, weet Borrajo geen pasklaar antwoord. En op de vraag wat die suggesties beschreven in de brief naar het college op de kórte termijn voor bewoners en ondernemers gaan betekenen antwoordt hij: "Wat dat betreft is de burgemeester aan zet. Die gaat over de veiligheid. Want bij dingen als bedreiging moet je natuurlijk gewoon handhaven."

Maar, stelt hij: "Met repressie en met grote bombarie verkondigen 'dat we niks tolereren' is in ieder geval niet hét antwoord op de overlastproblematiek. Deze mensen zullen er nog steeds zijn. Bovendien zijn ze niet alleen maar slecht en overlastgevers, maar ook gewoon mensen."

Afgelopen week is er bij de politie één melding binnengekomen van geluidoverlast rondom de Paardenmarkt. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]