Ga naar Content

Na de angst vorig jaar is Texel dit Paasweekend juist bijna uitverkocht

Texel is zo goed als uitverkocht: 85 procent van alle bedden zijn bezet. De torenhoge prijzen houden toeristen niet tegen. Werden ze vorig jaar nog geweerd uit angst voor het coronavirus, nu probeert Texel ze zo goed mogelijk over het eiland te verdelen.

Foto: NH

Waar vorig jaar de coronacrisis nog in de kinderschoenen stond en een tripje naar Texel in het Paasweekend werd afgeraden, is dat nu heel anders. "Het is niet te vergelijken met elkaar", vindt Frank Spooren van VVV Texel. "Toen was er veel onduidelijkheid, waren er zorgen en was het de vraag of het virus wel of niet kon meegenomen naar het eiland. Ik denk dat we inmiddels wel een paar stadia verder zijn, en het virus overal in meer of mindere mate is."

Toch vindt burgemeester Michiel Uitdehaag het noodzakelijk om de toeristen er opnieuw op te wijzen vooral de maatregelen op te volgen. "De rek raakt er bij sommigen wel uit, maar met het eind in zicht, moedig ik iedereen aan de veiligheidsmaatregelen (anderhalve meter afstand, handen wassen en gebruik mondkapje, red.) ook deze laatste fase te blijven opvolgen."

Extra standplaatsen

Door bepaalde maatregelen te nemen, hoopt Texel dat de toeristen zich verspreiden over het eiland. Zo zijn de anderhalvemetercirkels opnieuw gespoten, zullen er dit weekend weer gastheren en -vrouwen rondlopen die mensen wijzen op de coronarichtlijnen en worden er elf extra standplaatsen toegestaan waar horecabedrijven eten en drinken kunnen verkopen. "Deze extra standplaatsen blijven van kracht zo lang de horeca niet open mag."

Tekst gaat verder onder het blauwe blok.

Hoge prijzen voor overnachtingen

Uit boekingen van de reiswebsite Booking.com blijkt dat Nederlanders dit weekend vooral naar kustplaatsen in eigen land hebben gezocht om daar de Paasdagen door te brengen. Ook Texel staat daar vanzelfsprekend bij. Cijfers konden door de site niet worden geleverd als het gaat om prijsstijgingen van de Texelse accommodaties van de afgelopen jaren. Directeur Frank Spooren van VVV Texel ziet wel dát de prijzen zijn gestegen. Dat komt volgens hem door drie dingen: inflatie, investeringen in accommodaties waar de prijs aan wordt aangepast en simpelweg marktmechanisme. "Wij zitten in een vrij luxe positie, aangezien er veel animo is om hier te verblijven. Dus zal een ondernemer ook eerder in de verleiding worden gebracht om iets te doen aan de prijs. De prijzen wijken overigens niet af van de landelijke tendens, al zijn er wel individuen die misbruik maken van de situatie."

Voor een nachtje in een hotelkamer op Texel betaal al je gauw tussen de 100 en 200 euro, en vakantiehuisjes zijn zo voor een paar honderd tot een paar duizend euro te huur. Spooren kan hier zelf uiteraard weinig aan veranderen, maar probeert er wel enigszins invloed op uit te oefenen zodat ze niet te zeer uit de pas lopen als het gaat om prijs en kwaliteit. "Maar als ik het vergelijk met Zeeland en andere Waddeneilanden zie ik vergelijkbare ontwikkelingen. Daarentegen zie ik ook individuele situaties die onverantwoord zijn; dat je een prijs betaalt wat niet in lijn ligt met wat je krijgt. Wij spreken die ondernemers er op aan en als ze niets doen aan de prijzen, halen we ze van onze site zodat ze niet meer via ons kunnen verhuren."

Lastige spagaat

Toch blijft het een lastige spagaat: Texel is voor 70 tot 80 procent afhankelijk van het toerisme. Ze willen daarom meegaan met de wens van de consument om luxer te overnachten, maar willen tegelijkertijd geen eiland voor de rijkelui worden. "En je kunt niet zomaar oordelen dat 3.000 euro voor een week veel geld is; ja, het is veel geld, maar de consument is best bereid veel te betalen als hij er ook maar veel voor terug krijgt. Het kan best zijn dat iets de helft goedkoper is, maar dat daar juist veel klachten over komen."

Van andere besluiten is daarentegen afscheid genomen. Zo zal de Texel map-app, die aangaf waar het wel en niet druk is op Texel, niet terugkomen. "Na de herfstvakantie hebben we de app in de winterslaap gebracht", zegt Frank Spooren. "Hij ligt nog wel op de plank, maar heeft geen meerwaarde meer. Ik ben er van overtuigd dat mensen hem nu niet meer massaal gaan gebruiken, en dat is wel nodig: alleen de mensen die de app hebben gedownload worden meegenomen in de druktecijfers. We mogen niet zomaar elke telefoon volgen natuurlijk."

Hotels en bed en breakfasts

Spooren ziet dat vooral de vakantie- en bungalowparken het druk hebben dit Paasweekend. "Bij hotels en bed en breakfasts is het nog wat minder, al is niet heel vreemd in deze periode. Het zijn nu juist families en gezinnen die hier verblijven en zij gaan iets minder snel naar een hotel of bed en breakfast. Maar ik kan me voorstellen dat er ook vanuit coronaperspectief mensen zijn die nu nog even niet naar een bed en breakfast willen." Toch mogen de Texelse uitbaters niet klagen, vindt de directeur van VVV Texel. "Gelukkig hebben ook die segmenten hun aandeel, want we moeten eerlijk zijn: op Texel loopt het sinds februari vrij aardig door."

"Was het zulk mooi weer gebleven, dan hadden de seizoensplaatsen op de campings mutjevol gezeten. Nu zal het iets minder druk zijn"

Frank Spooren, directeur VVV Texel

Het kampeerseizoen gaat vandaag officieel van start. Spooren verwacht voor dit weekend een bezettingsgraad van 85 procent. Iets minder dan normaal, maar veel meer dan vorig jaar toen iedereen massaal de boeking annuleerde. Spooren: "Het is nog nooit zo lastig geweest om het te voorspellen, en dat komt door het last minute-boekingsgedrag van de consument. Normaal wordt er ruim van tevoren geboekt, maar nu wordt er nog steeds - en flink ook - geboekt voor de Paasperiode. Mensen zitten al lang thuis en hebben de behoefte er even op uit te gaan. Dan is Texel een veelgekozen en -bezochte locatie."

Duitse gasten

Daarbij zijn er overigens wel minder Duitse gasten. "Traditiegetrouw wordt zo'n 40 procent geboekt door Duitsers die in de Paasperiode vakantie hebben. Je ziet nu zij niet komen - en er dus geen publiek komt dat vakantie heeft - dat de bezettingsgraad iets lager is, de verblijfsduur korter is en er vrijwel alleen maar Nederlanders komen."

Maar er zijn meer factoren die meespelen: "Ik denk dat het koelere weer ook impact heeft. Was het zulk mooi weer gebleven, dan hadden de seizoensplaatsen op de campings mutjevol gezeten. Nu zal het iets minder druk zijn, maar de mensen die al hebben geboekt komen wel. Zij zijn allang blij dat ze er even uit zijn, en dan is Texel geen slecht alternatief."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]