Ga naar Content

Gaat belastingbetaler Tata Steel helpen om te vergroenen? Eerste stappen zijn gezet

HAARLEM - Het Rijk moet de portemonnee trekken om Tata Steel in IJmuiden te helpen met het verduurzamen van de fabrieken. Dat is de overtuiging van Jeroen Olthof, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland. De eerste stappen zijn gezet.

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Hoe en met welke techniek de staalfabriek de verduurzamingsslag zou moeten maken? Gedeputeerde Jeroen Olthof, verantwoordelijk voor het dossier Tata Steel, brandt er liever niet zijn vingers aan. Wat hij wel weet is dat het maken van staal al langer op gespannen voet heeft gestaan met de leefbaarheid en de klimaatdoelstellingen. De staalfabriek ligt de laatste jaren flink onder vuur, waarbij inwoners en actiegroepen zich zorgen maken over de effecten van de uitstoot op hun gezond. 

Om de verduurzamingsslag in IJmuiden vaart bij te zetten, vindt Olthof dat de overheid dit proces zou moeten ondersteunen, zo liet hij deze week tijdens de commissievergadering over Tata Steel weten. De eerste gesprekken met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Infrastructuur en Waterstaat zijn inmiddels een feit, die het initiatief - zonder toezeggingen - omarmen. "We gaan twee sporen bewandelen: enerzijds het VTH-traject (toezicht en handhaving, red.) over het verbeteren van het vergunningstelsel en anderzijds of we Tata Steel kunnen ondersteunen bij investeringen naar een duurzame fabriek."

"Wat mij betreft kan het niet snel genoeg. We gaan de druk bij het Rijk opvoeren, maar we zitten ook nog in coronatijd en hebben te maken met een demissionair kabinet en bewindspersonen. Dat maakt het lastiger."

"We gaan de druk bij het Rijk opvoeren, maar we zitten in coronatijd en ook hebben we te maken met een demissionair kabinet"

Jeroen olthof, gedeputeerde noord-holland

Olthof is voorzichtig positief over de stappen die zijn gezet. "We hopen hier ook met een nieuw kabinet straks met volle energie mee verder te kunnen en de juiste punten op de agenda kunnen zetten. Maar dit is niet iets wat met een paar weken is geregeld, dat is ook duidelijk."

Lees ook

Tijdens de commisievergadering werd het rapport 'stof tot nadenken' van de Randstedelijke Rekenkamer besproken. De harde conclusie luidde dat de zorgen van omwonenden onvoldoende serieus waren genomen. Het toezicht op de staalfabriek heeft op vele fronten gefaald.

Niettemin is het vertrouwen van gedeputeerde Olthof in de toezichthouder Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) gegroeid, dat deze week ook een loket voor inwoners installeerde in het Wijk aan Zeese dorpshuis de Moriaan. "Ik heb het afgelopen jaar veel gesprekken gehad met medewerkers van de omgevingsdienst en we moeten ons ook realiseren dat de omgevingsdienst in een situatie is terechtgekomen dat de hele wereld meekijkt. Ze zijn daarbij in een negatieve spiraal terechtgekomen, waarbij ook het gevoel is ontstaan dat ze geen goed meer konden doen in de ogen van mensen."

Afgelopen week maakte NH Nieuws een reportage over de vraag: Wat is de toekomst van Tata Steel? Bekijk de video hieronder.

De toekomst van Tata Steel - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]