Ga naar Content

'Omgevingsdienst schiet tekort in toezicht Tata Steel, buren voelen zich niet gehoord'

IJMUIDEN - De klachten die omwonenden van Tata Steel de afgelopen jaren over het staalbedrijf hebben geuit zijn onvoldoende serieus genomen. Dat is een van de conclusies van een onafhankelijk onderzoek van de Randstedelijke Rekenkamer, die in opdracht van de provincie de vergunningverlening en het toezicht op Tata Steel onder de loep nam. 

Foto: NH Nieuws

Uit het onderzoek blijkt dat de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving tekortschieten. Dat mag vooral de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zich aanrekenen, want die organisatie is verantwoordelijk voor die taken.  

Het toezicht wordt 'op hoofdlijnen' goed uitgevoerd, zegt directeur Ans Hoenderdos van De Randstedelijke Rekenkamer tegen EenVandaag. "Maar dat is niet genoeg, er zijn nog structurele verbeteringen nodig."  

'Maatschappelijke onrust'

"Hoewel de omgevingsdienst grotendeels de verplichte stappen doorloopt, volstaat de uitvoering van deze taken niet in de huidige situatie, waarbij sprake is van maatschappelijke onrust", aldus de rekenkamer in het rapport.

Volgens Hoenderdos moet de Omgevingsdienst 'veel voortvarender kunnen handelen'. "Beslistermijnen die we hebben onderzocht, zouden zes maanden moeten zijn, maar die duurden soms wel elf maanden tot wel drie jaar." De omgevingsdienst kiest volgens haar vaak de juridische en verstandige weg, al hebben omwonenden daar vaak geen boodschap aan.

Relatie met provincie 'gejuridiseerd'

"De klachtenafhandeling van bewoners moet veel beter", stelt Hoenderdos. "Ze voelen zich nu vaak niet gehoord." Door die matige klachtafhandeling is de relatie tussen de bewoners en de provincie 'gejuridiseerd', stelt ze. 

Als het gaat om overlast door uitstoot van het staalbedrijf is de afgelopen jaren geprobeerd Tata Steel met boetes aan te sporen de uitstoot binnen de perken te houden. "Er waren dertig van dit soort boetes nodig, en uiteindelijk zijn de boetes nog verhoogd, en er is nu een hal gebouwd waarmee de stof binnen de perken blijft."

Lees ook

Hoenderdos begrijpt dat omwonenden zich zorgen maken, maar haar rekenkamer vindt dat de Omgevingsdienst hun klachten serieuzer moeten nemen. Zeker omdat de overlast 'niet van vandaag op morgen is opgelost'. "Dat vind ik vooral zorgelijk voor de omwonenden die zich zorgen maken. Als de vraag wordt gesteld: 'kunnen mijn kinderen hier veilig spelen?', dan blijft het stil." 

Volgens Hoenderdos persoonlijk zouden omwonenden duidelijkheid moeten krijgen als het gaat om de invloed van het staalbedrijf op hun gezondheid.De rekenkamer adviseert echter een sterkere rol voor Den Haag, dat zich met de regelgeving moet gaan bemoeien. "Het Rijk moet zijn verantwoordelijkheid nemen, en niet de bal terugleggen naar de provincie", aldus Hoenderdos.

Stichting Frisse Wind Nu

Tata's buren blijven zelf trouwens ook niet stil. Nadat eerder de Dorpsraad van Wijk aan Zee en de Stichting IJmondig hun pijlen al op Tata richtten, is daar nu een derde groep bijgekomen. De stichting Frisse Wind Nu is opgericht door enkele ouders die vinden dat er 'steviger, strakker en urgenter tegen Tata Steel moet worden opgetreden.  

NH Nieuws ging vandaag in gesprek met de stichting, die met een petitie inmiddels 450 handtekeningen heeft opgehaald. 

Lees ook

In een plan dat de provincie en de IJmond-gemeenten afgelopen najaar presenteerden staat dat er meer toezicht moet komen en vergunningen worden aangescherpt.

Bekijk in de video hieronder een reactie van gedeputeerde Olthoff op de kritiek op de daadkracht van de Omgevingsdienst. 

"BInnenkort een plan van aanpak rondom Tata Steel" - NH Nieuws

Tata Steel zelf kwam in de zomer van 2019 al met een masterplan om de stofoverlast te reduceren. Onderdeel van dat plan is de bouw van een hal die moet voorkomen dat de stof in de directe omgeving neerslaat. 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]