Ga naar Content
IJmond

Tata Steel bereikt maximaal aantal overtredingen: provincie wil boete vervijfvoudigen

23 januari 2019, 16.45 uur · Aangepast 23 januari 2019, 17.03 uur
Door: · Foto: Tata Steel

Slakverwerkingsbedrijf Harsco - gevestigd op het terrein van Tata Steel en een belangrijke partner van de staalgigant - heeft in de afgelopen drie maanden dertig keer de uitstootregels overtreden. Daarmee is het maximale aantal dwangsommen, van 5.000 euro per stuk, bereikt. De Provincie wil het boetebedrag nu verhogen naar 25.000 euro per overtreding én vraagt om hulp van het Rijk "om tot een effectieve en structurele aanpak te kunnen komen".

Aanleiding voor de opgelegde bedragen zijn de grafietregens die vanaf het terrein van Tata Steel neerdwarrelen in Wijk aan Zee en andere delen van de IJmond. Tijdens een bewonersbijeenkomst op 11 december bleek dat dit - naast bij Wijkers - zorgen baart bij inwoners van Uitgeest, Haarlem en IJmuiden

De inspecteurs van de Omgevingsdienst voerden sinds 1 november controles uit. In totaal werd de staalgigant dertig keer betrapt op een overtreding en is het bedrag van de dwangsom nu opgelopen naar 150.000 euro. Dit is het maximale bedrag dat de Provincie op dit moment kan opleggen, en dus willen ze de dwangsom vervijfvoudigen. 

Lees ook: Afgelopen week vier keer te hoge uitstoot bij Tata Steel: 20.000 euro boete

Daarnaast doet de Provincie een dringend beroep op het Rijk, zodat er strenger kan worden opgetreden tegen de staalgigant en slakverwerker Harsco. "Wij zijn van mening dat een gezamenlijke aanpak van het vraagstuk noodzakelijk is om resultaten te kunnen boeken", zo schrijft de Gedeputeerde Staten aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. 

Staatssecretaris
Aan EenVandaag laat staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat weten dat de verantwoordelijkheid om bij de staalfabriek in te grijpen bij de Provincie ligt. "Het is aan de provincie om stevigere maatregelen te treffen. Dat kunnen ze ook doen. Ze kunnen de vergunningen aanscherpen, ze kunnen de dwangsom verhogen en uiteindelijk kunnen ze zelfs beslissen tot stillegging van de fabriek. Zij zijn degene die de instrumenten in handen hebben."

Lees ook: Noodkreet over uitstoot Tata Steel in paginagrote advertentie: "IJmond: het nieuwe Groningen?"

Volgens de betrokken partijen staat het stilleggen van de staalfabriek niet ter discussie. Het Openbaar Ministerie is overigens wel een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de overtredingen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!