Ga naar Content
IJmond

Premier Rutte voorlopig niet naar Wijk aan Zee: "Provincie is aan zet"

18 januari 2019, 20.39 uur · Aangepast 18 januari 2019, 22.19 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/AdobeStock/ANP

Premier Mark Rutte vindt het te vroeg om naar Wijk aan Zee te komen om met eigen ogen te zien hoezeer de dorpsbewoners lijden onder de uitstoot van Tata Steel. "In de eerste plaats is dit een zaak van de provincie Noord-Holland."

Dat zei hij vanmiddag tijdens een persconferentie in Den Haag, waar NH Nieuws hem vroeg of hij van plan is op de uitnodiging van de stichting IJmondig in te gaan om zelf poolshoogte te komen nemen in Wijk aan Zee.

Lees ook: Noodkreet over uitstoot Tata Steel in paginagrote advertentie 

In een paginagrote advertentie in de Volkskrant van afgelopen woensdag deed de Stichting IJmondig een beroep op de premier. Hij zou de aanwezen persoon zijn om de Wijk aan Zee te verlossen van de 'regenboog van chemische substanties' die uit de schoorstenen van Tata Steel en slakverwerker Harsco komen, en in de tuinen en woningen neerslaat.

Juiste persoon
"Uw inzicht dat 'Nederland onvoldoende leidend is geweest' in zaken rond klimaat en en uw besef van 'het fundamenteel risico van onze manier van leven op dit bolletje', geven ons het vertrouwen dat u de juiste persoon bent die ons kan helpen."

Lees ook: Kritische grens nadert: teller dwangsommen Tata Steel op 28

Rutte denkt daar anders over, zo zei hij tijdens de persconferentie. 'Na een eerste weging van het dossier' is hij tot de conclusie gekomen 'dat het een zaak van de provincie is'.

Ernstig signaal 
Wel erkent hij dat de open brief van de Stichting IJmondig 'een ernstig signaal' is, en heeft daarom zijn ministers gevraagd opnieuw hun oor te luisteren te leggen bij de provincie. "Kijken of het goed wordt opgepakt."

Rutte komt voorlopig niet naar Wijk aan Zee: "Provincie is aan zet" - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!