In een paginagrote advertentie in de Volkskrant van vanochtend wordt premier Mark Rutte opgeroepen om IJmonders bij te staan in hun strijd tegen de uitstoot van Tata Steel en Harsco. "De lokale en regionale overheid is niet in staat om ons te beschermen tegen Tata Steel/Harsco, de twee grootste CO2-uitstoters in ons land."
De advertentie - die gedrukt is op de achterkant van de krant - is een initiatief van de Stichting IJmondig, onder leiding van de Wijk aan Zeese Ellen Windemuth. Op basis van eerdere uitspraken van de premier, is de stichting ervan overtuigd dat ze bij 'zijne Excellentie de heer Mark Rutte', aan het juiste adres zijn voor hun zorgen.
Lees ook: Hoogleraar kraakt Tata-rapport: "Als ik daar zou wonen, zou ik me absoluut zorgen maken"
De stichting beschrijft tot in detail welke overlast zij de afgelopen jaren voor hun kiezen hebben gekregen. "Sinds 2015 vinden wij regelmatig zwarte grafietstof-vegen op de dekbedden van onze kinderen. Tata Steels met zware metalen volgepakte stof zit overal. Een regenboog van chemische substanties is bij ons te vinden op het aanrecht [...] Foto's van een met grafiet bedekte vensterbank en walmende schoorstenen zetten hun verhaal kracht bij."
Lees ook: Directeur Tata Steel: "Over tien jaar moet overlast achter de rug zijn"
Niet alleen de vervuilers zelf krijgen er in de open brief van langs, ook het gebrek aan doortastend overheidsbeleid wordt bekritiseerd. "Met eindeloze zinnen zonder betekenis denken de overheden iedereen gerust te kunnen stellen. Er worden maatregelen besproken, maar dat kost natuurlijk tijd, heel veel tijd..."
"Burgemeester Smit (van Beverwijk, red) zegt: 'we hebben nog te zoeken naar wat we kunnen doen als het gaat om het garanderen van de volksgezonheid'. Hij zegt dat wij als Wijk aan Zee nog een lastige periode voor de boeg hebben."
Rekening nog zwaarder
De stichting, die overigens deze week is opgericht, beklaagt zich onder meer over het feit dat subsidievoordelen voor de industrie tot gezondheidsschade voor omwonenden leidt. "Als dit de manier is waarop de industrie met subsidievoordelen van de nieuwe klimaatwet omgaat, dan zal de rekening voor ons burgers uiteindelijk nog zwaarder worden. Is het niet beter, om eerst Tata en andere grote vervuilers op het matje te roepen voordat de Nederlandse burgers om geld wordt gevraagd?"
Lees ook: Tata Steel wil urineonderzoek onder inwoners Wijk aan Zee
Ook hekelen ze de verstrekte subsidie voor het Hisarna-project, waarvoor op het terrein in Velsen een proefopstelling van een schonere hoogoven is gerealiseerd. Omdat het experiment geen vervolg krijgt in Velsen, maar in India, zal het project de komende tijd bij de Nederlandse divisie niet voor een verlaging van de CO2-uitstoot leiden. "Een goed Nederlands politicus zou hier met de vuist op tafel moeten slaan en krachtig 'HO!' moeten roepen."
Lees ook: Kritische grens nadert: teller dwangsommen Tata Steel op 28
"Minister-president Rutte, wij vinden het zo langzamerhand echt genoeg", schrijft de stichting. Vooral het feit dat Tata-directeur Hans van der Berg tijdens de dorpsbijeenkomst van 28 november vorig jaar zelf heeft toegegeven dat het gebruik van goedkopere materialen tot extra vervuiling leidt, maar dat het bedrijf zelf ook geen benul heeft van de milieuconsequenties van die extra uitstoot. "Ook de Adnan Tekin, gedeputeerde van de provincie, en Mario Bakker van de Omgevingsdienst NKZG, staan dit toe."
Lees ook: GroenLinks wil stevigere maatregelen tegen Tata Steel
De stichting nodig de premier uit om 'ons gauw op te komen zoeken, en met ons een kop koffie te drinken. Of een jenever nadat u onze foto's heeft gezien'.
De stichting wil dat Rutte 'de volgende taken ter hand neemt':
- De explosies en emissies moeten worden gestopt totdat precies duidelijk is met welke afgestemde technologie, grondstoffen en processen bij Tata Steel mag worden geproduceerd. Wij moeten kunnen uitkomen op CO2-uitstoot en vervuilingsmeting binnen de gezondheidsnorm van de WHO.
- Voor het uitdelen van meer subsidies moet ook een zakelijk onderzoek komen om te laten zien hoe Tata/Harsco op legitieme wijze hun jaarlijkse winstmarge rond de 250/350 miljoen euro kunnen blijven behalen. Daarbij hoort ook een onderzoek naar de gezondheid en veiligheid van de werknemers.
- Wij willen graag dat de Omgevingsdienst die ten dienste van burgers behoort te werken, onze al jaren actieve fotojournalist inhuurt en beëdigt als inspecteur [...] Om nachtelijke overtredingen te voorkomen zouden sensoren geplaatst moeten worden.
-Wij willen ook graag met u, als topeconoom, de waarde berekenen van één levensjaar. In ons dorp wonen ongeveer 2.500 mensen. In de IJmond rond de 167.000. Volgens de GGD verliezen de inwoners van de IJmond gemiddeld twee levensjaren per burger door lucht- en milieuvervuiling.
"Als we de financiële waarde van 334.000 verloren levensjaren in de IJmond vergelijken met de bovengenoemde winsten van Tata Steel, is het dan echt zo verstandig om zoals onze hoge heren helemaal te mikken op old-school economische groei?"
De Stichting sluit de open brief af met een verwijzing naar het vaasje, waarmee Rutte in zijn open brief van enkele weken geleden het kwetsbare Nederland vergeleek. "Maar Nederland is onze opinie niet het vaasje wat u zo oprecht in uw laatste open brief noemde. Het vaasje zijn wij mensen, de bevolking die zich nu verwachtingsvol tot u wendt."
"Uw inzicht dat 'Nederland onvoldoende leidend is geweest' in zaken rond klimaat en en uw besef van 'het fundamenteel risico van onze manier van leven op dit bolletje', geven ons het vertrouwen dat u de juiste persoon bent die ons kan helpen."
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!