Ga naar Content
IJmond

GroenLinks wil 'stevigere maatregelen' tegen Tata Steel

14 januari 2019, 12.10 uur · Aangepast 14 januari 2019, 13.27 uur
Door: · Foto: NH / Dennis Mantz

De fractie van GroenLinks in Noord-Holland wil dat de provincie strenger gaat optreden tegen Tata Steel om milieu-overlast te voorkomen. GroenLinks heeft schriftelijke vragen ingediend waarop het vandaag in de Statenvergadering antwoord wil krijgen.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft Tata Steel-partner Harsco inmiddels 28 dwangsommen opgelegd vanwege ondermeer grafiet-uitstoot. Bij dertig dwangsommen staat het de provincie vrij de vergunning van het bedrijf in te trekken. 

Lees ook: Kritische grens nadert: teller dwangsommen Tata Steel op 28

Fractievoorzitter Zita Pels van GroenLinks: "Normaliter wordt er na het uitschrijven van een aantal dwangsommen overgegaan tot een zwaardere maatregel. Wij begrijpen best dat je met een bedrijf als Tata Steel, wat toch geliefd is in de regio en een grote werkgever, langer de tijd neemt om te overleggen over oplossingen. Nu zijn alleen het maximum aantal dwangsommen op en is er nog steeds geen oplossing. GroenLinks vindt dat het tijd is dat het provinciebestuur overgaat tot stevigere maatregelen."

Lees ook: Harsco directeur over dwangsommen: "Niet in paniek raken, maar in dialoog blijven"

Harsco vecht bij een onafhankelijke hoorcommissie alle opgelegde dwangsommen aan. Directeur Andries Van der Horst Jansen: "Wij zijn van mening dat wij voldoen aan de millevergunning. Er is in de vergunning sprake van een artikel dat spreekt van een niveau van twee meter tot waar je grofstof mag zien bij het kiepen van een slakpan. Het gaat om vloeibaar materiaal. We kunnen geen water toedienen. Dan krijg je namelijk enorme erupties of explosies zelfs. Wij zijn dus van mening dat het niet van toepassing is."

Lees ook: Tata-directeur: "Overkapping alleen is niet de enige oplossing tegen stofoverlast"

Zita Pels: "Wijk aan Zee en IJmuiden liggen honderden meters verder, dus dat strookt niet met de realiteit. Als Harsco bezwaar maakt omdat zij niets kunnen doen aan de verspreiding, dan zouden we als provincie eens goed moeten kijken naar de vergunning of wat de provincie er aan kan doen. Het kan sowieso niet zo zijn dat de bewoners structureel zoveel overlast blijven ondervinden en gezondheidsrisico's lopen." 

Ook de SP en Christenunie willen vandaag bij de Statenvergadering antwoord op hun schriftelijke vragen omtrent de overlast van de staalgigant hebben. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!