Ga naar Content
IJmond

Tata Steel wil urine-onderzoek onder inwoners Wijk aan Zee

5 januari 2019, 11.55 uur · Aangepast 5 januari 2019, 12.38 uur
Door: · Foto: Adobe Stock / NH Nieuws

Tata Steel wil een urine-onderzoek laten uitvoeren onder de inwoners van Wijk aan Zee. Met het onderzoek hoopt het staalbedrijf meer duidelijkheid te krijgen over de eventuele schadelijke gevolgen van de grafietregens in het dorp.

Dat blijkt uit een brief van de staalreus aan het provinciebestuur, waar de IJmuider Courant over schrijft

Eerder liet Tata Steel zelf al een onderzoek uitvoeren naar de grafietregens. Dit onderzoek, dat in slechts twee weken tijd werd uitgevoerd, kreeg echter veel kritiek. Zo konden er geen conclusies worden getrokken over de schadelijkheid van het grafiet.

Lees ook: Hoogleraar kraakt Tata-rapport: "Als ik daar zou wonen, zou ik mij absoluut zorgen maken"

In de brief aan de provincie stelt Tata Steel IJmuiden-directeur Hans van den Berg nu een vervolgonderzoek voor: een blootstellingsanalyse onder inwoners van Wijk aan Zee. Urinetesten worden hierbij nadrukkelijk als voorbeeld genoemd, zo blijkt uit de brief.

Grafietregens
In de laatste maanden van 2018 werd Wijk aan Zee, dat op steenworp afstand ligt van de staalfabriek, geregeld geteisterd door grafietregens. De zwartgrijze deeltjes, afkomstig van een fabriek op het terrein van Tata Steel, dwarrelden neer in het dorp

De GGD kwam hierop onder meer met een handenwas-advies. Ook kwam het de staalreus op een aantal dwangsommen te staan. Het plafond hiervan is bijna bereikt.

Lees hieronder de brief van Tata Steel aan de provincie