Ga naar Content

Zweedse SSAB ziet af van overname Tata Steel

IJMUIDEN - Tata Steel wordt niet overgenomen door SSAB. Dat maakt de Zweedse staalgigant zojuist bekend. Volgens de Zweden wegen de investeringen die er gedaan moeten worden niet op tegen de te behalen voordelen.  

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

"We hebben Tata Steel IJmuiden heel nauwkeurig geëvalueerd en hebben geconcludeerd dat een overname om technische redenen moeilijk zou zijn. We hebben niet voldoende zekerheid dat we ons industriële plan snel genoeg kunnen implementeren met de technische oplossingen waar we voorkeur voor hebben. We kunnen Tata Steel IJmuiden niet in lijn brengen met onze duurzame strategie zoals we dat graag willen", zegt Martin Lindqvist, Directeur van SSAB.

"De synergieën die we zagen in de transactie wogen niet op tegen de kosten en investeringen die nodig zouden zijn voor de gewenste transformatie. Dit betekent dat over het geheel gezien, de transactie niet aan onze financiële verwachtingen zou voldoen", voegt hij toe.

SSAB leidt de transformatie van de staal industrie tot groene productie. Het doel van de groep is om de eerste in de wereld te zijn, in 2026, om fossiel-vrij staal naar de markt te brengen en om een fossiel-vrij bedrijf te zijn in 2045.

"Het was natuurlijk nog geen gelopen race, maar we zijn wel enorm verrast en teleurgesteld"

FNV bestuurder Roel Berghuis op NH radio

FNV bestuurder Roel Berghuis vertelde zojuist op NH Radio dat ondanks dat ze wisten dat de verkoop nog geen gelopen race was, ze wel enorm verrast en teleurgesteld zijn door het nieuws.

"Toen half november bekend werd dat SSAB interesse had, hebben wij direct gezegd dat dat goede kansen voor ons biedt. Het bedrijf zit op een groene koers wat betreft verduurzaming en installaties die ijzer maken op basis van waterstof. Dat hebben wij in IJmuiden ook nodig, dus in die zin zagen we het als een hele kansrijke onderneming", aldus Berghuis.

"We gaan ons even goed laten informeren wat er nou precies gezegd is door het Zweedse concern", zegt Berghuis. "Wat we wel van mening zijn is dat de ontvlechting die zou plaatsvinden tussen Tata Steel Engeland en Tata Steel Nederland gewoon door moet gaan, omdat we in IJmuiden weer een slagvaardig bedrijf willen hebben zoals we dat altijd geweest zijn." 

Reactie Tata Steel

De directie van Tata Steel bevestigt in een persbericht dat SSAB zich heeft teruggetrokken als potentiële koper van Tata Steel Nederland.  Tata Steel benadrukt dat het vast van plan is een strategische en duurzame oplossing te vinden voor de Europese fabrieken. De beslissing om het bedrijf te splitsen, is nog steeds een noodzakelijke stap om de strategische opties te verbeteren en een duurzame toekomst op lange termijn te realiseren. Daarom zal dit proces van ontvlechting van de Nederlandse en Britse tak gewoon doorgaan, aldus Tata Steel.

Lees ook

Gesprekken tussen Tata en SSAB liepen al langer stroef. De twee grootste aandeelhouders van SSAB lieten zich eerder al sceptisch uit over een mogelijke overname van de voormalige Hoogovens.

Ook de Zwitserse bank Credit Suisse twijfelde of dit het juiste moment voor SSAB is voor deze grote overname. Volgens de Zwitsers zou een overname van de voormalige Hoogovens een risico vormen voor de strategie van SSAB, zij ontwikkelen 'groen staal'. 

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]