IJmond

NL
V

'Aandeelhouders SSAB sceptisch over overname Tata, gesprekken desondanks in volle gang'

19 januari 2021, 14.26 uur · Aangepast 20 januari 2021, 08.46 uur · Door Ruth Oei

IJMUIDEN - Hoewel de overnamegesprekken tussen Tata Steel en het Zweeds-Finse staalbedrijf SSAB nog in volle gang zijn, lijken er vanuit de kant van SSAB strubbelingen te zijn ontstaan. Haar twee grootste aandeelhouders zijn sceptisch over een mogelijke overname van de voormalige Hoogovens, zo meldt de Zweedse krant Dagens Industri.

Ook de Zwitserse bank Credit Suisse twijfelt of dit het juiste moment voor SSAB is voor een dusdanig grote overname. Volgens de Zwitsers zou een mogelijke overname van de voormalige Hoogovens een risico vormen voor de strategie van SSAB voor 'groen staal'. 

NH Nieuws/ Ruth Oei

Andere criticasters menen dat wanneer SSAB de Nederlandse tak van Tata Steel overneemt, de uitstoot van kooldioxide voor het Zweeds-Finse staalbedrijf sterk zou doen toenemen, aldus de Dagens Industri. Vanuit IJmuiden wordt daarentegen vooral heel positief gereageerd op een mogelijke overname.

De twee terughoudende aandeelhouders zijn Industrivarden en LKAB, zij bezitten elk meer dan 10 procent van het stemrecht en dus telt hun scepsis wat betreft een eventuele overname zwaar mee. Hoewel het aandeel van SSAB het recentelijk goed heeft gedaan, is het flink achtergebleven bij de koersontwikkeling van concurrenten als ThyssenKrupp, dat haar koers zag verdubbelen.  

Volgens deze aandeelhouders, maar ook volgens de analisten van banken Credit Suisse en BNP Paribas, komt dit door de mogelijke deal met Tata Steel. Credit Suisse heeft zelfs gezegd dat ze denken dat ze vanwege de koersontwikkelingen bij staalbedrijven een beperkte kans zien dat SSAB doorgaat met de overname.

Half november kwam naar buiten dat het moederconcern van Tata Steel in India onderhandelt met SSAB over de verkoop van de Nederlandse tak, dat eind november door bankiers werd getaxeerd op tussen de 7 en 8 miljard dollar (tussen de 6 en 7 miljard euro). 

Doordat SSAB alleen interesse heeft in de Nederlandse tak, wordt de fabriek in IJmuiden juridisch losgekoppeld van de Britse tak. Dit proces is inmiddels in volle gang. Wat de gevolgen zouden zijn als de overname onverhoopt niet doorgaat maar de loskoppeling wel, is nog onbekend.

Of de tegenstand van Industrivarden en LKAB een doorslaggevende rol zullen hebben bij de onderhandelingen is onduidelijk. Een woordvoerder van Tata Steel Europe laat aan NH Nieuws weten dat de gesprekken met SSAB momenteel gaande zijn, maar dat ze verder niet ingaan op speculaties.

NH Nieuws is nog in afwachting van een reactie van SSAB.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]