Ga naar Content

Hoorzitting fusie Heerhugowaard-Langedijk geannuleerd, 'kaaspetitie' niet naar Den Haag

SINT PANCRAS - De dorpsraad Sint Pancras was er helemaal klaar voor: de laatste kans om aandacht te vragen voor de weerzin tegen de fusie van hun dorp met Heerhugowaard. Vanmiddag zou de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken alle partijen rondom de samenvoeging van Langedijk en Heerhugowaard horen. Op het laatste moment werd die hoorzitting vanwege de coronalockdown geannuleerd. De 'kaaspetitie' die eerder z'n weg vond naar het Provinciehuis, gaat dus niet naar Den Haag.

Kaaspetitie, juni 2020 - Foto: NH Media

"We moeten nu maar afwachten wat ze in Den Haag beslissen", zegt dorpsraadvoorzitter Erik Kroese enigszins teleurgesteld. "We hebben natuurlijk wel al schriftelijk onze zienswijze en motivatiebrief ingediend, met alle stukken en handtekeningen. Maar we hadden de petitie, verpakt als Alkmaarse kaas, graag fysiek aangeboden."

De petitie van de dorpsraad is door ruim 2.800 Pancrassers ondertekend. Daaruit blijkt volgens hen dat zestig procent van de inwoners, een meerderheid, de voorgenomen fusie met Heerhugowaard en Langedijk niet zitten. Ze willen verder onder de vlag van Alkmaar. "We voelen ons beter thuis bij kaasstad Alkmaar."

Lees ook

Niet alleen de Pancrasser dorpsraad zou afreizen naar de Hofstad. Ook Alkmaar, bij monde van burgemeester Emile Roemer, wilde een finale poging doen om de fusie te beïnvloeden. Zij willen het Langedijker deel van Koedijk (Koedijk is deels al gemeente Alkmaar, red.) en Sint Pancras via een grenscorrectie bij de eigen gemeente trekken voordat er gefuseerd wordt.

Andere geplande insprekers waren de burgemeesters van Heerhugowaard en Langedijk. Die gaven eerder al aan een hoorzitting bij Binnenlandse Zaken niet nodig te vinden, en kunnen dus inderdaad thuis blijven. Zij zien een ongedeelde fusie als enige juiste optie. De geslaagde ambtelijke fusie tussen beide gemeenten sinds begin dit jaar, toont volgens hen aan dat zij daardoor sterker en krachtiger kunnen opereren.

Uit Sint Pancras komt overigens ook een ander geluid. Inwoner William van Diepen zou namens de Klankbordgroep Sint Pancras zijn zegje komen doen. Hij betoogt dat de petitie van de dorpsraad niet klopt, en zeker niet het hele dorp vertegenwoordigt.

Alle meningen en papieren liggen dus wel in Den Haag. De Kamercommissieleden gaan nu alles schriftelijk afhandelen en waar nodig belanghebbenden bellen, waarna op 22 december de Tweede Kamer over het wetsvoorstel voor de fusie beslist.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]