Ga naar Content
Alkmaar

Niet alle Langedijkers tegen fusie met Heerhugowaard: "Wat wil Alkmaar eigenlijk met Pancras?"

2 oktober 2019, 16.22 uur · Aangepast 2 oktober 2019, 16.32 uur
Door: · Foto: Langedijk Centraal

Opvallende beelden in het gemeentehuis van Langedijk. De publieke tribune was goed gevuld, een zeldzaamheid, maar de reden was helder: de fusieplannen werden besproken. Niet alle Langedijkers zijn voorstander van het voorgenomen huwelijk van de buurgemeenten. Sint Pancrassers roeren zich al langer: zij willen liever met Alkmaar verder. Maar dat niet elke Pancrasser dat vindt, werd gisteravond duidelijk.

Van onze mediapartner Langedijk Centraal

De buurgemeenten Langedijk en Heerhugowaard gaan per 2020 ambtelijk samen verder. Twee jaar later gevolgd door een volledige (bestuurlijke) fusie. Voor die complete fusie moet een herindelingsbesluit worden genomen. Gisteravond werd daar tijdens een commissievergadering in het Langedijker gemeentehuis over gesproken.

Onder de insprekers een Koedijkse die in haar dorp (dat al deels Alkmaar is, red.) de meningen heeft gepeild, en de Pancrasser dorpsraad die met een petitie willen aantonen dat hun dorp beter met Alkmaar verder kan.

Lees ook: Burgemeester wil gesprek met bewoners Sint Pancras over fusie: "Moet zijn waar het pijn doet"

Een opvallende inspreker was de uit Sint Pancras afkomstige William van Diepen die vooral de dorpsraad op de korrel nam. "Ik vond dat dat ook echt nodig was en dat de petitie van de dorpsraad een verkeerd beeld geeft. Maar wat ik ook belangrijk vind is wat wil Alkmaar nou eigenlijk met Sint Pancras? Daar hoor ik helemaal niets over."

Tekst gaat verder onder video

Sint Pancras fusie Langedijk - Langedijk Centraal

De kaarten binnen de gemeenteraad lijken inmiddels geschud. Een meerderheid staat achter een fusie met buurman Heerhugowaard. De petitie van de dorpsraad Sint Pancras, die lijkt af te stevenen op een overgroot deel van het dorp dat niet met Heerhugowaard wil, wordt daarmee terzijde geschoven.

Op 8 oktober stemmen de beide gemeenteraden gelijktijdig over de toekomst na 2022.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!