Ga naar Content
Alkmaar

Verlovingsnieuws: Vanaf 2022 willen Langedijk en Heerhugowaard één gemeente vormen

18 december 2018, 21.57 uur · Aangepast 18 december 2018, 22.35 uur
Door: · Foto: Google Earth

Langedijk en Heerhugowaard hebben zich verloofd. Vanavond besloten de gemeenteraden dat de toekomst van de buurgemeenten samen is. Als trouwdatum wordt 1 januari 2022 genoemd.

Er wordt al langer gesproken over trouwplannen tussen beide buren, maar over hoe dat er in de toekomst uit moest gaan zien werd door beide partners nog gediscussieerd. Vooral in Langedijk was er weerstand tegen het opgeven van de zelfstandigheid.

Heerhugowaard en Langedijk werken al op veel terreinen samen. Beide gemeenten willen die samenwerking intensiveren. Een ambtelijke fusie was de eerste inzet. Dan blijven beide gemeenten zelfstandig en wordt het ambtenarenapparaat samengevoegd.

Lees ook: College van Langedijk staat achter 'compleet huwelijk' met Heerhugowaard

Uit verschillende onderzoeken bleek echter dat een bestuurlijke fusie - een huwelijk - positiever zou uitpakken voor inwoners en ondernemers. Een meerderheid van beide gemeenteraden onderschrijft de meerwaarde van een bestuurlijke fusie.

Alleen in Langedijk stemden twee partijen (CDA en Kleurrijk Langedijk) tegen. In Heerhugowaard schaarden alle partijen zich unaniem achter de verloving.

Vervolg
De gemeentelijke herindelingsprocudure (Arhi-procudure) zal nu worden voorbereid. Beide raden hameren op het behoud van de eigen identiteit en het behoud van alle afzonderlijke (dorps)kernen. Ook is van belang dat er draagvlak bij de inwoners is voor dit voorgenomen huwelijk.

Als tussenstap naar deze volledige, bestuurlijke fusie wordt er per 2020 eerst ambtelijk gefuseerd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!