Ga naar Content
Alkmaar

College van Langedijk staat achter 'compleet huwelijk' met Heerhugowaard

30 november 2018, 17.30 uur · Aangepast 30 november 2018, 18.05 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra

Het college van burgemeesters en wethouders van Langedijk heeft de voorkeur uitgesproken voor bestuurlijke fusie met Heerhugowaard. Deze volledige fusievorm zou positief uitpakken voor de inwoners en ondernemers. Op 18 december zal de gemeente de knoop doorhakken. Diezelfde avond gebeurt dat ook door de raad in Heerhugowaard.

Het Langedijker college baseert haar voorkeur voor een 'compleet huwelijk' met de buren op het rapport 'Bedrijfsplan Heerhugowaard en Langedijk' van onderzoeksbureau Berenschot. Dat een bestuurlijke fusie beter lijkt, was al wel duidelijk toen dat bureau deze zomer een haalbaarheidsonderzoek publiceerde.

Lees ook: Langedijk en Heerhugowaard denken na over fusie

Ambtelijk fuseren zou alleen voldoende voordeel opleveren met aanzienlijke investeringen. Een bestuurlijke fusie zal voor meer efficiëntie en kostenbesparing zorgen. Bovendien heeft het Rijk voor deze fusievorm wél een potje van 7,8 miljoen euro beschikbaar, meldt mediapartner Langedijk Centraal.

Lees ook: Voorlopig geen nieuwe burgemeester voor Heerhugowaard: Bert Blase blijft aan

Het college vindt het belangrijk dat de fusie met Heerhugowaard voldoende draagvlak en betrokkenheid heeft onder de samenleving en dat de identiteit van de dorpskernen behouden blijft.

De raad van Langedijk bespreekt de fusieopties op 4 december. In Heerhugowaard gebeurt dat op de 11e. Beide raden nemen op 18 december een definitief besluit.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!